Jag har tidigare publicerat följande lista på min blogg, men eftersom den har med böcker att göra så publicerar jag den här också (något uppdaterad). När jag recenserar deckare tänkte jag hänvisa hit. Håll till godo och kommentera gärna om du känner igen dig eller inte alls håller med!
1. Deckare med stora konspirationer.
Polisen, eller vem det nu är som är huvudperson i boken, kommer en stor, manlig konspiration på spåren. Män som utnyttjar kvinnor (det vanligaste temat, men det finns även andra) och som håller varandra om ryggen finns överallt i hela samhället och de ha makt. Det kan bli övertydligt och överdrivet många gånger och temat är mycket vanligt. I vissa deckare blir huvudpersonerna själva indragna och deras liv svävar i fara.
Exempel: Henning Mankels Villospår och Brandvägg, Stieg Larssons Milleniumtrielogi, Katarina Wennstams Smuts, Peter Robinssons Mörkrets alla färger
2. Seriemördare med diffusa motiv.
En mördare går lös och han (eller hon) dödar tillsynes helt slumpmässigt. När upplösningen närmar sig så är motivet ganska luddigt som t ex ”jag har varit med om något hemskt när jag var ung och därför ska jag döda alla som gjort samma sak mot andra som han/hon gjorde mot mig”. Det är alltid ett hämndbegär för något som hänt för mycket länge sedan och som inte känns helt relevant att döda för.
Exempel: Henning Mankells Den femte kvinnan, Camilla Läckbergs Olycksfågeln, Ingrid Hedströms Flickorna i Villette, Denise Rudbergs Ett litet snedsprång
3. Varför tänkte inte huvudpersonen på det?
När upplösningen kommer så kommer det fram ganska självklara saker som huvudpersonen aldrig borde ha missat. Självklara saker som att det finns personer som han eller hon haft något otalt med, men som personen inte minns eller mönster som för den inblandade borde vara alldeles uppenbara, men inte är det.
Exempel: Lars Keplers Hypnotisören, Mari Jungstedts Den du inte ser.
4. För blodiga och äckliga mordfall.
Avskurna huvuden och blodbad, tortyrkammare och gravar i trädgården. Ibland känns det som om det inte finns någon botten i allt äckligt.
Exempel: Åke Edwadrssons Dans med en ängel, Peter Robinssons I ondskans spår
5. För sorgliga mordfall.
De anhöriga beskrivs så närgående att man lipar sig igenom hela deckaren och spänningen därmed går förlorad.
Exempel. Karin Fossums Älskade Poona, Arnaldur Indridasons Vinterstaden
6. Sidohistorier mellan kapitlen som inte har så mycket med storyn att göra.
Ofta blir deckarförfattare alltför förtjusta i historier som ska gå långt tillbaks i tiden och knytas ihop med huvudstoryn. Ibland blir banden mellan de två spåren från nu och då väldigt löst sammansatt och tillför inte mycket, kanske bara förståelse i form av mördarens bakgrund.
Exempel: Camilla Läckbergs Stenhuggaren, Henning Mankells Den femte kvinnan
7. Mördaren dyker upp för sent i historien.
Den som är mördaren är någon helt annan som aldrig har spekulerats kring och du känner dig lite snuvad på konfekten.
Exempel: Henning Mankells Mördare utan ansikte, Denise Rudbergs Ett litet snedsprång
8. Upplösningen är alltför osannolik.
Folk som har lyckats gömma sig eller levt på stulna identitet under en längre tid utan att någon har upptäckt det känns inte alltid så trovärdigt.
Exempel: Stieg Larssons Män som hatar kvinnor, Unni Lindells Sorgmantel
9. Överdrivet dramatiska slut.
Det som ser ut att vara en ganska lugn deckare slutar helt plötsligt med kidnappning eller skottlossning eller både och. Ibland kan det kännas nästa påklistrat.
Exempel: Liza Marklunds Sprängaren och Studio Sex, Anne Holts Bortom Sanningen, Åke Edwardssons Den sista vintern, Mari Jungstedts I denna stilla natt, Stieg Larssons Flickan som lekte med elden
10. Oklara slut.
Vem är egentligen mördaren och vad hände egentligen på slutet?
Exempel: Karin Fossums Älskade Poona, Åke Edvardssons Den sista vintern
UPPDATERAT
Läs mer om vad andra skrvit om detta inlägg: Knuff
15 kommentarer
4 pingar
Hoppa till kommentarformuläret
Instämmer! Jag läste ”skumtimmen” och blev så rysligt besviken på det puckade slutet. Det sabbade allt, plötsligt förlorade människornas beteende helt sin trovärdighet. Det skulle vara oväntat, men det bara sabbade allt och gjorde en i övrig välskriven bok fullkomligt ologisk.
Sånt är så himla störande! Vem har skrivit den boken? Nu kom jag även att tänka på att Da Vincikoden borde komma in någonstans. Där fanns det ju en hel del att störa sig på.
1. Deckare med stora konspirationer.
Stor konspirationer kan vara ganska fina, men tappar lätt sin spänningsfaktor och trovärdighet om detaljerna inte håller.
2. Seriemördare med diffusa motiv.
Tyvärr har nog riktiga seriemördare sällan några fina motiv. Själva grejen med dem är ju just att de är sjuka i huvudet och inte tänker särskilt rationellt, åtminstone inte som vi skulle definiera det. Så jag håller nog inte riktigt med här, om jag tolkat dig rätt. Jag behöver inte få Motivet uppmålat och snyggt ihopknutet.
3. Varför tänkte inte huvudpersonen på det?
Usch. Avskyr att bli fördummad eller att inse att huvudpersonen är puckad precis på slutet. Mest känns det nog som ett ad hoc-slut där författaren inte kunde komma på något bättre.
4. För blodiga och äckliga mordfall.
Tyvärr kan det nog inte bli för blodigt och äckligt för mig. Så länge det är bra skrivet.
5. För sorgliga mordfall.
Det kan absolut bli för sorgligt. Jag vill ju inte må dåligt. Jag vill ju bli skamfyllt upphetsad. 😉
6. Sidohistorier mellan kapitlen som inte har så mycket med storyn att göra.
Ja. Typisk bokdödare. Orkar nästan inte med sidohistorier alls numera eftersom de så sällan fungerar.
7. Mördaren dyker upp för sent i historien.
Elakt. Meningslöst. Fegt. Japp.
8. Upplösningen är alltför osannolik.
Ingenting alls får vara allt för osannolikt. Jag köper vad som helst, bara det finns en rimlig (om än helt påhittad) förklaring till det. Men glömmer man att förklara saker, då blir det soppa.
9. Överdrivet dramatiska slut.
Det är över huvud taget väldigt irriterande när böcker bryter känslan och språrar ur åt det ena eller andra hållet.
10. Oklara slut.
GAAAAH. Oftast så, ja. Ibland helt okej (Till skogs, French).
Sammanfattningsvis så håller jag med dig om allt utom själva mördaren och blodet. Eftersom jag älskar galna seriemördare och blodiga mord i böcker.
Grym lista! Älskar listor också.
Vilken rolig och genomarbetad kommentar! Välkommen till min blogg.
Angående punkt två så är det väl så att seriemördare är väldigt sällsynta och att just hämdbegär från långt tillbaks i tiden är extremt ovanliga. Alltså kan det bli lite töntigt när folk verkar döda, på ett till synes rationellt sätt, men som är ohyggligt långsökt. Det blir ju liksom inte spännande om mördare dkulle mörda helt slumpmässigt.
Håller helt med dig om punkt fem ;o)
såg på din blogg vad du ogillar… jag tror vi kan komma överens 😉
Johan Theorin. Den är jättebra ända tills det visar sig att det är den snälle polisen som är mördaren. Jag undrar om det är en puckad redaktör som tvingat honom att ha ett sånt slut. Jag kan komma på minst 10 bättre slut.
Da Vincikoden ja… det finns många små logiska missar iden. Men det töntiga är att göra en grej av att de är släkt med Jesus. wow, liksom.
Ah, samma slut som i Camilla Läckbergs Olycksfågeln. Fast då var det det trevliga polisens man/bror som hon skyddade.
GAH! Nu gör ni den elfte, men absolut värsta saken med deckare – AVSLÖJAR SLUTET!
AAAAaaaaah Lalalalallalala bingobingo bingo!!
förlåt oss,men det är bara för att ingen skall slösa tid på att läsa dem…
Haha, okej Amanda, det har du verkligen en poäng i. ^^
Annars är jag allmänt hatisk mot spolierande. Men om det faktiskt är en välgärning så kan jag kanske inte klaga, faktiskt.
Jag tröttnar ganska fort på deckare, kan inte läsa flera på rad. Med ett undantag.
Agatha Christie! Hon lyckas nästan jämt. Och jag vill bara läsa fler och fler!
Hon håller sig ifrån det mesta på din lista:
1. Stora konspirationer. Oh, nej här handlar det oftast om bara en familj eller så med som mest 10 personer inblandade, de reduceras ganska snabbt dessutom.
2. Seriemördare med diffusa motiv. Oh nej! Tre mord brukar vara maxantalet och det räknas väl knappast som seriemord?!
3. Varför tänkte inte huvudpersonen på det? Här tänker huvudpersonerna Poirot och Marple definitivt på allt. Men man kan dock anklaga sig själv: Varför tänkte jag inte på det?
4. För blodigt. Oh, nej. Väldigt sällan. Ibland kan det bli några beskrivningar av blod men för det mesta räcker det att konstatera; hon var skjuten.
5. För sorgliga mordfall. Nej, väldigt sällan! Ibland är det till och med så att mordoffret allt förtjänade det, så det så!
6. Sidohistorier. Så gott som aldrig. Här håller vi oss till storyn!
7. Mördaren dyker upp för sent i historien. Oh ja! Alltid. Först på sista sidan, typ. Och man känner sig alltid snuvad på konfekten. Men det är ju det som är tjusningen!
8. Upplösningen är allt för osannolik. Alltid. Eller i all fall otroligt komplicerat uttänkt.
9. Överdrivna dramatiska slut. Väldigt sällan. Oftast sitter alla misstänkta i vardagsrummet, avslöjandet kommer och alla pustar ut. Eventuellt tar dock den skyldige självmord, men det är mer sånt som anas mellan raderna.
10. Oklara slut. Sällan. Men de finns. Då blir man sur.
Agatha Christie får 8/10
– rekommenderas med andra ord! 😉
Suveränt! Jag kanske borde ge Christie en ny chans. Men det där med att mördaren kommer in sent i berättelsen, är det inte så att Christie ofta bara har en handfull personer där en i gänget alltid är skyldig?
Jo precis, när du menar så så är ju förstås mördaren med från typ första kapitlet. Jag tänkte på att han/hon inte avslöjas förrän på slutet.
Christie är dock ingen feminist, vad jag kan märka. Könsrollerna är ganska stereotypa, kvinnorna är oftast ljuva och vackra, fast i och för sig ofta viljestarka. I vissa böcker kan jag bli alldeles matt över personbeskrivningarna men det är ju snarare ett stycke historia av hur det såg ut på 20-50-talen. Verkar inte som om Christie funderade över jämställdhetsfrågor iaf…
Tipsar om Sara Paretsky. En av de största internationella namnen. En av urfeministerna i genren och en av de (amerikanska) kvinnor som startade Sisters in Crime-organisationen. Som om inte det vore nog skriver hon urläckra privatdeckareböcker och reclaimar hela noirtraditionen till oss kvinnor!
Vilket bra tips! Henne ska jag definitivt kolla upp! Just nu är jag inne i ett deckarflow och det är inte direkt lysande deckare jag har fått tag på…
[…] riktigt att själva mordgåtan var särskilt bra (boken kommer in under både punkt 2 och 7 i min lista över saker jag inte gillar med deckare). Personerna och polisarbetet var däremot bra fångat och dialogen och personernas problem kändes […]
[…] Feministbiblioteket: 10 saker jag inte gillar med deckare […]
[…] har tidigare skrivit en lista över 10 saker jag inte gillar med deckare och det är en av mina absolut mest lästa bloggposter. jag tänkte därför följa upp den med en […]
[…] är en storkonsument av deckare och jag har tidigare skrivit en lista med tio saker jag inte gillar med deckare. Vissa böcker är bra ändå, även om de […]