Recension: Ells, Philip; Where the hell is Tuvalu?; 2000

Where the hell is Tuvalu?Jag har gjort en liten utmaning i sommar att pricka av alla länderna i Oceanien på min jorden runt-läslista. När jag sökte på litteratur från Tuvalu så fann jag boken Where the hell is Tuvalu? av Philip Ells. Författaren är engelsman och har bott i två år på Tuvalu och jobbat som folkets försvarare. Jag recenserar boken här eftersom den har stort fokus på kvinnors rättigheter.

Where the hell is Tuvalu? är en lite väl klatschig och insäljande titel kan tyckas, men det funkade uppenbarligen på mig. Den gavs ut första gången 2000 under titeln The people’s lawyer. Det  var just folkets advokat som han var. På en flykt ifrån vardagen i England sökte Ells lyckan under stränderna och palmerna i Tuvalu. Han fann ett säreget samhället med underbara människor. Han fick också se baksidan. Han företrädde mördare, pedofiler, hustrumisshandlare och rånare i rätten. Han såg ett samhälle som nästen helt saknade familjelagstiftning. Våld mot kvinnor och barnäktenskap talades det inte högt om, familjen bestämde.En tonårsflicka som fattat tycke för Ells giftes bort mot sin vilja skrikandes vid altaret. Och en gift kvinna måste sluta skolan.

Jag tyckte först inte alls att boken ar särskilt feministisk, mer en snubbe med fördomar som kommer till ett litet land i Stilla Havet. Men sedan växer Ells in i rollen som folkets advokat och slås av kvinnors totala avsaknad av rättigheter i hemmet. Mot slutet av boken hålls ett stort seminarium om kvinnors rättigheter för kvinnor och Ells tror att det har gått dålig eftersom alla är så arga. En kvinna han jobbat med säger åt honom att de är arga på lagarna, inte på honom. Bara genom kvinnornas ilska ska de ske förändring, tror Ells medarbetare. Det är så sant, med ökad medvetenhet kan kvinnorna själva resa sig mot orättvisorna.

Tuvalu är ett fritt land enligt Freedomhouse, och har så varit sedan Ells var där, och det får mig lite att fundera över hur kvinnors rättigheter i den rankingen. Någon som är haj på Freedomhouse och deras ranking?

Läs mer: Amazon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.