Veckans feminist: Valborg Olander

Kort fakta

Född i Uddeholms bruk i Värmland 1861 och död 1943.
Medlem av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtts centralstyrelse 1905.
Liberal och blev invald i stadsfullmäktige i Falun 1910 för de frisinnade.
Hade ett förhållande med Selma Lagerlöf.

Valborg Olanders feministiska gärning

Vid femton års ålder antogs hon vid Högre lärarinneseminariet i Stockholm och hon blev så småningom adjunkt i Falun. Dessförinnan hann hon bland annat vara verksam i Lidköping och Göteborg.

Hon var oerhört engagerad för kvinnors politiska rösträtt och hon blev ordföranden 1905 för Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtts avbildning i Falun., vilket gav henne en plats i centralstyrelsen. Hon var känd för att skriva om kvinnofrågor och om pedagogik. Hon studerade utomlands under sin tid som lärare och hon gav ut en bok om svenska språket.1910 blev hon tillsammans med Elfrida Larsson den första kvinnan i stadsfullmäktige i Falun. Hon var liberal och röstades in för de frisinnade.

Mest känd är hon dock för sitt förhållande med Selma Lagerlöf. Triangeldramat mellan Selma, Valborg och Sophie Elkan varade livet ut. Selma och Sophie reste mycket tillsammans och Valborg satt hemma och väntade på att hennes älskade skulle komma hem. Lite kortfattat var det så det var och Bonniers förslag har gett ut en bok med Selmas brev till Valborg som skildrar dramat, En riktig författarhustru med undertiteln Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander. Det var Valborg som gick med Selma på nobelfesten och som satt vid hennes sida när hon avled på Mårbacka. Sophie hade man och barn, men var ändå svartsjuk på Valborgs förhållande till Selma.

Valborg Olander och jag

Jag googlade Valborg + feminist för att jag skulle hitta en passande feminist för dagens datum. Jag ska erkänna att Valborg Olander fanns någonstans i bakhuvudet och när hon var första googleträffen så var valet självklart. Hon fick bli veckans feminist. Jag har inte läst något om eller av henne, men jag har hört talas om hennes förhållande med Selma Lagerlöf. Nu blev jag jättesugen på att läsa boken med breven från Selma till Valborg och det är inte helt omöjligt att jag gör det snart. Med tanke på att jag fick lära mig i skolan att Selma Lagerlöf var ogift p g a att hon var halt, så känns det befriade att vi kommit lite närmare sanningen idag.

Bok om Valborg Olander som jag vill läsa

En riktig författarhustru: Selma Lagerlöf skriver till Valborg Olander 2006

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.