Veckans feminist: Harriet Tubman

Harriet TubmanKort fakta

Född i slaveri ca 1822 i Maryland, USA, död 1911 i New York.
Rymde från slaveriet och blev frihetskämpe.
Kommer att ersätta Andrew Jackson på 20-dollarssedeln.

Harriet Tubmans feministiska gärning

Harriet Tubman föddes in i slaveri runt 1822 (födelseåret är mycket oklart eftersom det inte finns några dokument), men lyckades fly och bli fri. Hon flydde först till Philadelphia och åkte sedan tillbaka till Maryland för att rädda sin familj. Hon engagerade sig starkt mot slaveri och rasism och genom sitt engagemang lyckades hon frige så många som 300 slavar (källa Wikipedia).

När det amerikanska inbördeskriget bröt ut fick hon jobb som kock och sjuksköterska. Senare jobbade hon som spion. Hon åkte aldrig fast och hon lyckades också rädda många slavar från Sydstaterna till Nordstaterna. Efter kriget bosatte hon sig med sin familj i staten New York. Men hennes engagemang slutade inte där. Hon fortsatte att frige slavar och för sitt engagemang för frigivning av slavarna fick hon smeknamnet Moses.

Mot slutet av sitt liv var hon engagerad för kvinnors rösträtt. Hon ansåg sig ha lidit tillräckligt i sitt liv för att tro på att kvinnor borde få rösträtt (källa Wikipedia). Hon for runt i flera delstater för att propagera för sin sak och hon framhöll sina egna insatser i inbördeskriget och för kampen mot slaveriet.

Hon blev sjuk och 1911 klarade hennes kropp inte mer.

Nu ska hon ersätta den före detta amerikanska presidenten och slavägaren Andrew Jackson på de amerikanska 20-dollarsedlarna. Hon kommer därmed att bli den första afroamerikanen på en dollarsedel.

Harriet Tubman och jag

Jag måste erkänna att mina kunskaper om Harriet Tubman var mycket begränsade för att inte säga helt obefintliga innan det dök upp i mina flöden att hon skulle pryda 20-dollarsedeln. Jag blev då såklart nyfiken och läste på och skrev den här bloggposten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.