Född 1872 i S:t Petersburg, död 1952 i Moskva
Sovjetunionens minister i Sverige (från 1943 med diplomatstatus) 1930-1945
Var god vän med kvinnorna i den sk Fogelstadsgruppen
Alexandra Kollontajs feministiska gärning
Kollontaj var högt uppsatt i den Sovjetiska nomenklaturan och var själv övertygad feminist. Trots att hon umgicks med de borgerliga feministerna Fogelstadsgruppen med bland annat Elin Wägner och Elisabet Tamm, så tog hon avstånd från den och ansåg att jämställdhet enbart skulle kunna uppnås med socialism.
Kollontajs far kom från en litauisk furstefamilj och hennes mor var dotter till en framgångsrik trävaruhandlare. Själv studerade hon i Zürich och när hon återkom till Ryssland anslöt hon till revolutionen. Först tillhörde hon Mensjevikpartiet, men anslöt sig 1915 till bolsjevikerna och agiterade mot USA och kriget.
Hon förespråkade kvinnors ekonomiska frigörelse och det konventionella äktenskapets avskaffande. Hennes feministiska idéer mötte stort motstånd i kommunistpartiet och man ansåg att sådana saker var för tidigt att genomföra i en så ung stat som Sovjetunionen. Hon tillhörde de som var motståndare till det allt mer auktoritära styret och hon var medlem av Arbetaroppositionen inom partiet. På grund av detta engagemang blev hon för obekväm att ha på hemmaplan och hon blev diplomat 1922. Först kom hon till Norge, sedan Mexiko och slutligen till Sverige 1930. Hon stannade här till hon återvände till Sovjetunionen 1945. Där filade hon på sina memoarer fram till sin död. Det var ett gediget verk som aldrig gavs ut, utan återfinns på Marx-Engelsinstitutet.
Alexandra Kollontaj och jag
Jag kom först i kontakt med Kollontaj när jag läste Ulrika Knutssons Kvinnor på gränsen till genombrott. Eftersom jag är fascinerad av kvinnor i kommunistiska länder så blev jag nyfiken på denna kvinna. Jag hittade sedan första bandet i hennes bok om kvinnan i socialismen, om den ekonomiska frigörelsen. Intressant, men man läser kanske inte mer sådant dravel, så när jag hittade ett annat av banden (minns inte vilket) så lät jag det stå kvar i hyllan. Det kanske jag ångrar lite, men inte alltför mycket.
Bok av Alexandra Kollontaj som jag läst och recenserat
Kvinnans ställning i den ekonomiska samhällsutvecklingen 1926
Bok om Alexandra Kollontaj som jag läst och recenserat