Världens 100 bästa fackböcker

Tidningen Time har utsett världens 100 bästa fackböcker. Detta uppmärksammar den feministiska tidskriften Ms. Magazine och ställer sig samtidigt frågan vilka feministiska böcker borde varit med där. De föreslår bland annat Den feminina mystiken av Betty Friedan och Ett eget rum av Virginia Woolf.

Det påminner mig om att jag för långe sedan fundera på att sätta ihop en feministiska kanon. Kanske är det något som jag borde realisera nu under min föräldraledighet. Gå in på Ms. Blog och föreslå dina feministiska favoriter eller dela med dig här i kommentarsfältet. Feministbibliotekets kanon ska bestå av en fiktiv del och en fakta-del och jag tänkte att det skulle vara tio böcker i varje del. Det är oerhört svårt att välja ut de tio bästa för det finns verkligen många. Vilken är din bästa feministiska bok?

Uppdatering

Som Mia, vän av ordning, kommenterade nedan så var det så att de två titlarna jag nämnde är med på Times lista. Ms. Magazine tycker att det borde vara fler. Rätt ska vara rätt.

6 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Under det rosa täcket av Nina Björk är nog min favorit.

  1. Den har jag också haft som favorit, men nu var det så länge sedan jag läste den. Håller den än? Måste nog läsa om den.

  • Charlotte10 september, 2011 kl. 05:50
  • Svara

  Finns verkligen många: backlash av Susan faludi, en riktig kvinna av sara arrhenius, den mörka kontinenten av Karin johannison, egalias döttrar av Gerd brantenberg, norrtullsligan av Elin wägner men bäst är ändå Carin Holmbergs böcker, bl a det kallas kärlek. Finns förstås fler!

  1. Backlash är en av mina favoriter. Jag har faktiskt inte läste Karin Johannison, men noterar den. Carin Holmbergs det kallas kärlek gillade jag, men uppföljaren Det kallas manshat var jag inte lika imponerad av. Sedan är Pennskaftet av Elin Wägner än av de bästa böcker jag har läst, men även Norrtullsligan är såklart jättebra.

   1. Läs Karin Johannison direkt du får möjlighet, det är en riktigt riktigt välskriven genushistorisk avhandling om hur kvinnor setts ur medicinsk horisont.

    Sedan vill vän av ordning påpeka att Ms Magazine skriver att Friedan och Woolf är med på ursprungslistan tillsammans med några andra feministiska klassiker, men att det absolut kunde finnas fler. Jag tänker t.ex. på hur det blir så att man får in feministiska klassiker på listan, men sedan när det är biografier och annat liknande är det såklart om män, för det är ju endast dem viktiga biografier uppenbarligen skrivs om. Så en intressant feministisk lista skulle ta alla ursprungslistans kategorier och fylla dem på ett bredare sätt.

   2. Tack Mia, vän av ordning, rätt ska såklart vara rätt! Jag ska uppdatera inlägget genast!

    Du har en mycket intressant tanke där. Det finns ju massa intressanta alternativ till böcker om och av män, även om det inte är de direkta feministiska klassikerna. Jag ska ta mig en funderare till på hur jag ska ordna upp min litteraturkanon. Kanske kan jag bolla idéer med dig?

 1. […] när ingen twittrar eller facebookar är att jag får tid att läsa Ms Blog. Som jag skrev här så har Ms Blog tidigare uppmärksammat Times lista över världens bästa ickefiktiva böcker och […]

 2. […] när ingen twittrar eller facebookar är att jag får tid att läsa Ms Blog. Som jag skrev här så har Ms Blog tidigare uppmärksammat Times lista över världens bästa ickefiktiva böcker och […]

 3. […] de två recensioner jag hade med i senaste numret och de är de två som jag inte läst av de fyra feministiska klassikerna på Times lista över världens bästa fackböcker. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.