Välkommen till barnboksveckan!

barnboksvecka

Nu drar jag igång barnboksveckan här på bloggen. Det finns många bloggar därute som skriver bara om barnböcker och gör det bra, men jag känner att jag med mitt genusperspektiv och kvinnor i fokus kan göra en insats för att lyfta fram flickor i barnlitteraturen.

Det är så många som beklagar sig över att det är så få flickor i barnböckerna. Det är Alfons, Totte och Max. Och Bamse. Och så hela sjumilaskogen som bara verkar bestå av pojkar. Det verkar inte vara lätt att hitta flickhjältar. Eller jo, man kan läsa Astrid Lindgren, men för de mindre barnen kan det vid en snabb blick på barnbokshyllan verka knivigare. Men det är inte så, det är bara så att pojkarna fortfarande får mer uppmärksamhet.

Mitt syfte med den här veckan är att ge er massor av bra tips på böcker med flickor i huvudrollen. Jag har också valt att recensera några andra böcker som ifrågasätter mansnormen. Astrid Lindgren kommer inte att lyftas fram just den här veckan, för att hon är så självklar. Jag vill bidra med andra tips (även om Astrid kommer att slinka in här på ett hörn). Det kommer också att handla om böcker från många olika länder. Argentina, Israel, Belgien och Angola för att nämna några. Semesterutmaningen och Tema:Brasilien är inte heller bortglömda.

Idag kommer jag recensera fyra böcker som är ett ett axplock från veckans olika teman och lite speciella på olika sätt. Det kommer ett i timman med start klockan 14. Klockan 13 presenterar jag en liten rolig överraskning och 17 avslutar jag dagen med att presentera morgondagens tema. Såhär ser schemat för resten av veckan ut:

Tisdag 29/4: Almapristagare

Onsdag 30/4: Årets Almapristagare Barbro Lindgren

Torsdag 1/5: Bilderböcker från Sverige

Fredag 2/5: Böcker för barn som kan läsa själva

Lördag 3/5: Internationella barnböcker

Söndag 4/5: Ungdomsböcker (15+) och avslutning

Välkommen att läsa, diskutera och kommentera! Häng gärna på du också! Bannern ovan är helt ok att sno för inlägg om barnböcker den här veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.