Tidernas bästa svenska deckare

Sydsvenskan har hört av sig till mig och vill att jag nominerar tre böcker till titeln bästa svenska deckare. Det är svårt, men efter mycket vånda har jag valt att nominera följande:

1. Den skrattande polisen av Sjöwall/Wahlöö
2. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman
3. En annan tid ett annat liv av Leif GW Persson

Tyvärr hittade jag ingen av så hög klass här i mitt eget bibliotek, men hälften är kvinnor så det får duga. Vad tycker ni andra, hur skulle ni nominerat?

12 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Kan inte på rak arm säga exakt vilken av alla titlar, men valfri bok av Kjell Eriksson om Uppsalapolisen Ann Lindell. Skitbra! Har du inte läst så måste du! 🙂

  1. Har faktiskt inte läst någon av dem, så det ska jag se till att göra!

 2. Det här är ju riktigt sorgligt, men jag har inte läst någon av dessa. Eller kanske den av Sjöwall/Wahlöö. Läste många av dem i min ungdom och har ingen egentlig koll på vilka det var 🙂

  Jag hade nog gärna nominerat Åsa Larsson. Och naturligtvis Arne Dahl 🙂

  Och till Lotta här ovanför: Jag blir så glad när du skriver så för jag har köpt alla tio delar i den serien, men har tyvärr inte läst någon av dem. Än.

  1. Åsa Larsson är jättebra! Hon hade definitivt hamnat på en topp-fem eller topp-tio. Sjöwall/Wahlöö kan man läsa om! Det är nog snart dags för mig.

   Arne Dahl är väl norsk? Eller har jag fel?

   1. Arne Dahl låter väldigt norskt, så gör även hans riktiga namn, Jan Arnald, men han är allt svensk 🙂

   2. Haha, det är kul när man får saker om bakfoten och ingen annan fattar varför. Jag förstår inte heller hur jag har kunnat missuppfatta 😀

 3. De hörde av sig till mig också och din 2:a hade jag med som 1:a. Funderade på Sjöwall Wahlöö men är inte så förtjust i dem själv.

  1. Jag tänkte väl att det var fler som fått frågan! Och kul att vi hade en (nästan) samma. Jag älskar Sjöwall-Wahlöö, men det är ju väldigt politiska och jag kan förstå om man inte riktigt gillar dem. Nu är det inte min politiska färg som lyser igenom i de böckerna, men jag älskar dem ändå.

   1. Det är egentligen jättelängesen jag läste en av deras och jag tror inte det var det politiska, utan det lite hårdkokta. Men jag tror jag läste i tonåren. Köpte en bok som jag fick signerad av Maj Sjöwall för bara någa veckor sen så jag tänkte göra ett nytt försök!

 4. Är det inte Leif GW Persson som har riktigt stereotypiska poliser i sina böcker? Har i och för sig bara läst två men minns att jag tyckte att poliserna var så bakåtsträvande och sexistiga.. Och då brukar jag inte ta åt mig av sådant!

  1. Böckerna om Bäckström är lite överdrivna, men jag gillar trilogin om Palme-mordet.

  • Anonym5 december, 2012 kl. 09:33
  • Svara

  Åsa Larsson skulle jag nominera.

 1. […] Feministbibliotekets nomineringar hittar du här. […]

 2. […] Min nummer två blev Sydsvenskans expertjurys nummer ett. Det är otroligt roligt! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.