Tematrio v 4 – Vinter

Nu är det verkligen vargavinter och jag har i panik sprungit ut på lunchen och handlat varm mössa och varma vantar. Och en täckkjol. Nu väntar jag bara på leverans av en varm jacka på posten så är jag ekiperad för vintern. Om ni undrar varför jag kom på det just nu så beror det på att jag aldrig förut mött vintern med dagislämning och -hämtning förut. Jag håller mig helt enkelt inne så mycket som möjligt när det är kallt och då funkar fingervantar även i fem minus och söt basker går bra i 10 minus. Men det funkar inte i långa promenader till och från dagis. Nu får det vara nog med frysandet!

Nog om min fobi för vinter. När Lyran vill att vi listar tre böcker med koppling till vintern så känner jag att jag nästan förträngt att jag läst något om vintern. Men tre böcker lyckades jag i alla fall gräva fram i minnet:

Med högklackade skor i Sibirierns snö av Sandra Kalniete: Jag fick den i julklapp av min man och den handlar om Sandras familj. Hennes mamma och pappa deporterades med sina familjer till Sibirien och där föddes hon. Familjerna kommer från Lettland och brotten de begått är att vara medlemmar i familjer där fäderna var fiender till Sovjetunionen. Då skulle alla i deras närhet också straffas. Livet i Sibirien var fruktansvärt och många frös ihjäl. recension av den kommer i nästa nummer av Liberal Debatt.

1222 över havet av Anne Holt: Den här deckaren utspelar sig på ett hotell efter att ett tåg kraschat och resenärerna blivit insnöade. Jag vet att många som gillar Anne Holt blev besvikna på den här boken, men jag tyckte att den var jättebra! Sedan är jag ytterst svag för hennes figur Hanne Wilhelmsen.

Julen är alla hjärtans fest av Lise Nørgaard: Jag tyckte mycket om den här novellsamlingen med jultema. Nu kanske jag inte ska göra reklam för den när julen är över och ingen vill ta i julsaker med tång, men den utspelar sig i alla fall på vintern.

20130124-194433.jpg

Det är i alla fall vackert.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag rekommenderar vinterbad om du fryser jämt. Det är perfekt för frusna människor, avslappnande och sen får man som bonus att man inte fryser på flera dagar.

  1. Men jag är inte frusen, tvärtom! Men fingervantar och tunn mössa funkar inte i 10 minus när man ska dra en vagn till dagis i en kilometer. Då fryser till och med jag 😀

   1. Ah! Du är en sån där avundsvärd varmblodig person! Nu blir jag avundsjuk..

 2. En täckkjol! Det får det bli. Om det finns några kvar i affärerna med den här kylan … Sibirienboken låter intressant!

  1. Tips från mig: Stadium hade en för 1000 kr och den fanns bara i S. Inter Sport hade massor i olika färger och priser och jag köpte en svart i större storlek för 350 kr.

   Sibirienboken var fantastiskt bra och gripande. En recension kommer väl om någon månad eller så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.