Tematrio v 7 – Överraskningar

Denna vecka kom en rolig uppmaning från Lyran, nämligen att lista tre böcker som inte motsvarat förväntningarna. Här kommer mina tre, sinsemellan helt olika, böcker.

1. Ode till en skjuten räv av Helga Nõu: Övernaturliga inslag? Nej tack, inte för mig! Men jag läste den här boken trots det, bara för att jag ville lära mig mer om estnisk litteratur. Den var jättebra! Rekommenderas.

2. Till försvar för kvinnans rättigheter av Mary Wollstonecraft: Feministisk klassiker i alla ära, men 1700-talsböcker hade jag nog förväntat mig lite mindre av. De har ju en tendens att vara på ett träigt språk och lite svårlästa. Så inte denna! Jag blev positivt överraskad och skrattade högt flera gånger och det hade jag verkligen inte förväntat mig!

3. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij: Det skulle bli en lång transportsträcka till den klassikern var utläst. Döm om min förvåning när jag knappt kunde slita mig ifrån den! Den var inte alls tråkig, utan bara bra och spännande. Dessutom med en feministisk vinkel, minsann.

12 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Anonym12 februari, 2013 kl. 08:52
  • Svara

  jag hittade din blogg idag. tack tack tack tack i tusende för att du skriver, för att du har tagit detta initiativ. jag ska läsa varenda en av dessa böcker i resten av mitt liv för kraft energi och inspiration. mycket kärlek!

  1. Tack! Nu har du anonyma person lyckas röra mig till tårar. <3 tillbaka till dig!

 1. Vilka spännande val:-)

 2. Plötsligt känner jag mig omåttligt sugen på feministisk 1700-talslitteratur…

  1. Vad roligt! 🙂

 3. Jag gillade verkligen Till försvar för kvinnans rättigheter när jag läste den 🙂

  1. Den är verkligen fantastisk!

 4. Kände likadant för Brott och Straff. Den var så mycket bättre än jag hade trott!

  1. Ja, visst var den!

  • Petra13 februari, 2013 kl. 04:14
  • Svara

  Jag saknar feministen Zidvar Balaton novellsamling som startade den feministiska kampen i landet. Särskilt vill jag upplysa om novellen ”Jag drack av flodvattnet” som berättar om tre kvinnors ensamma vandring i det av 1:a världskrigets fasor sargade Österrike-Ungern. Den är inte översatt till svenska men det går inte en dag utan att jag funderar på hur det skulle vara om den var det.

  http://jagforklarar.blogspot.se/2013/02/jag-visar-internet-for-gammelfarmor-7.html

  1. Det låter spännande, men när jag googlar namnet får jag ingen träff. Är du säker på att du stavat rätt? Vilket språk är det skrivet på? Jag kan läsa på tyska.

 5. Och jag gillar ju som du vet den skjutna räven. Väldigt mycket till och med, skrev om den hos mig för bara ett par minuter sedan 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.