Tematrio v 33 – titlar med efternamn

Idag efterlyser Lyran tre böcker med efternamn i titeln. Jag tänkte genast på Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser och En dag i Ivan Denisovitjs liv av Alexander Solsjenitsyn, men när det nu finns tre böcker i mitt eget bibliotek så väljer jag dem:

Stalins kossor – Sofi Oksanen: En bok om hur det är att växa upp i ett rikt västland och ha rötter i Sovjetunionen. Det är inget man pratar om och samtidgt är det svårt att växa upp med halva sig själv hemlig. Huvudpersonen i Stalins kossor har ätstörningar och problem med nära relationer. Gripande och otroligt bra.

How Pearl Button was kidnapped – Katherine Mansfield: Novell om Pearl Button som är ett barn som blir kidnappad av två maoriska kvinnor på Nya Zeeland. Hon har aldrig sett varken svart människor eller havet förut, men trots det blir hon inte rädd utan tycker om att vara med maorierna vid havet. Fördomsfrihet genom ett barn. Fantastiskt!

Bridget Jones dagbok – Helen Fielding: En kompis till mig sa att hon tillhör Bridget Jones-generationen. Vi som älskade Stolthet och fördom och som drömmer om vår egen Mr Darcy, ja jag tillhör nog också den. Bridget Jones är helt fantastisk även om hon inte är jordens smartaste så lyckas hon ändå tillslut att reda upp sitt liv och få ett bättre jobb och trevligare pojkvän.

Tre efternamn, tre kvinnor/tjejer, tre kvinnliga författare och framförallt tre fantastiska verk! Nu ska jag ta och läsa Anne Franks dagbok, som jag skäms lite över att jag inte har läst.

6 kommentarer

1 ping

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Sofi Oksanen ger ut en ny bok i höst, verkar det som.

  1. Åh vad kul!! Det visste jag inte.

  • knyguziurkeG14 augusti, 2012 kl. 01:12
  • Svara

  den kommer ut i Estand och Finland den 30e och 31a augusti.. Och filmen ”Utrensning” har premiär den 30e… Fast jag kan inte under några omständigheter titta på dig, klarar inte av. Själva boken var så krävande, suggestiv och mörk. Attt se den som en film vore att att be om att inte sova på natten i en vecka 😉

  1. Men då dröjer det väl till den hinner översättas? Jag antar att den kommer ut på finska.

   Filmen måste jag se! Trots allt. Har sett den som teater. Mycket bra. Det frossades inte i våldtäktsscener vilket var skönt. Jag förstår annars hur du känner. Sov inte på en månad efter Dancer in the dark.

 2. Ja, Bridget Jones dagbok tänkte jag inte på. Den finns även i min bokhylla. Dina andra två verkar intressanta!

  1. Novellen läser du på tio minuter och den finns på webben. Ett tips bara 🙂

 1. […] i titeln. Inte så lätt och jag ska väl inte ta Stalins kossor eftersom den boken fanns med på trion om titelefternamn. Nej, tre nya får det […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.