Tematrio v 32 – Titelgeografi

Idag vill Lyran veta te böcker vi läst som har en geografisk plats i titeln. Det var ganska klurigt men tillslut kom jag på tre böcker.

Marina Lewycka – En kort berättelse om traktorer på ukrainska: Kanske mer ett språk än en geografisk plats, men boken handlar om längtan efter ett land man flytt ifrån och därför får det räknas. Boken om den ukrainska invandrarfamiljen i England är fantastiskt bra, rolig och sorglig. Två systrar är huvudpersoner, en som är född och minns Ukraina och en som är förr i ett flyktingläger i Kiel och följaktligen inte minns sitt hemland.

Erlend Loe – Fakta om Finland: Jag älskade Loes böcker och kanske fotfarande älskar, men de blir på något sätt knepigare och knepigare för varje bok. Fakta om Finland är inte hans bästa, men en kul bok om en norsk man med skräck för förändring. Han tycker inte om vatten för vatten flyter och det som flyter förändras. Hans livsprov blir när han får ett uppdrag att skriva en faktabroschyr om Finland – ett land med 1000 sjöar.

Paul Auster – New York-trilogin: Det här är tre böcker, men får räknas i alla fall. Paul Auster är ingen som jag skulle ta och läsa om det inte var för att jag aktivt har försökt läsa klassiker.  Min man hävdade med bestämdhet att New York-trilogin definitivt var en modern klassiker. Jag är så glad att jag läste de tre böckerna (som inte har så mycket mer att göra med varandra än författaren och New York). Temat skulle man kunna sammanfatta som män på randen till galenskap.

8 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Här var det inget som jag läst, men som alltid kul med nya boktips!

 2. En kort berättelse om traktorer på ukrainska läste jag för något år sedan och tyckte den var överraskande bra. Titeln är ju också fantastisk! Austers New York-trilogi har jag inte läst, men jag har hört mycket gott om den.

  1. Den är speciell, men jag tycker gott att du sak läsa den!

 3. En kort berättelse om traktorer på ukrainska verkar intressant för min del 🙂 Tack för tipset!

  Jag funderade själv på att ta upp New York-trilogin, men jag har faktiskt inte läst den utan den har stått oläst i bokhyllan i närmare ett år.

  1. Ja, traktorerna är en fantastiska berättelse. Rolig, men med ett underliggande allvar. Och Auster ska du definitivt damma av!

 4. Jag är lite sugen på Paul Auster men har inte kommit till skott.

 5. Jag har New York-triologin på att-läsa-listan, den första har jag funderat på, men den i mitten är helt ny!

  1. Traktorerna kan jag verkligen varmt rekommendera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.