Stadsbesök v 5: Mumbai

Jag skulle redan i tisdags hänga med till Mumbai, enligt O:s litterära resa, men jag blev dålig på kvällen och orkade inte så mycket som jag önskade. Igår gick jag till jobbet för att vara med på ett viktigt möte, men gick hem när jag inte stod ut längre och det inte skulle vara mitt i sonens vila eller mellis. Idag är jag hemma från jobbet och januaris  tredje sjukdag (ej i rad) är ett faktum. När ska jag få bli frisk? Hur som helst. Jag passar på att lite på efterkälken följa med på en litterär resa till Mumbai.

Mumbai är det nya namnet på Bombay om det är någon som har missat det.

Jag har läst två böcker och sett en film där Mumbai förekommer.

Den första är Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup. Jag tyckte verkligen mycket om den boken om killen från en enkel bakgrund som råkar vinna en miljard rupier i ett frågeprogram. Varje kapitel är en fråga och varför han kunde svara på just den frågan. Kapitlen är inte i kronologisk ordning men så småningom växer ett samband fram. Jag blev så oerhört besviken när jag såg succéfilmen Slumdog millionaire som bygger på boken. Så amerikaniserad och dessutom – två tjejer blev en. Varför kunde han inte ha fått behålla sin barndomsvän som senare blev advokat och få förälska sig i den unga prostituerade som han senare köper loss? I amerikanska filmer finns det inte så ofta plats för vänskap mellan två av olika kön och det är verkligen synd.

Jag har också läst Kvinnor på ett tåg som delvis utspelar sig i Mumbai. Verkligen bara delvis, men ändå. Jag tyckte mycket om boken som handlar om Akhila som inte ”blir gift” och slutligen vägrar att leva på sina syskon och skaffar ett eget boende. De tycker att hon är helt knäpp, men sanningen är den att hon skulle blivit helt knäpp av att bo kvar hos sin lillasyster.

Karin Alfredssons bok Den sjätte gudinnan utspelar sig i Indien, men såvitt jag kommer ihåg inte alls i Mumbai.

2 kommentarer

    • ochdagarnagar1 februari, 2013 kl. 11:15
    • Svara

    Kvinnor på ett tåg är en favorit hos mig också. Sedan gillar jag Adiga. Han är rapp och smart.

  1. Reser till Mumbai i jobbet ibland, ska se till att ha läst något skönlitterärt om staden innan nästa resa. Bra tips, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.