Stadsbesök v 44: Wien

Enligt O brukar göra stadsbesök och nu när det är Wien som står på programmet är jag givetvis på!

Jag har bott i Wien, vilket jag har skildrat till viss del här. Jag har skrivit om en av Österrikes mest kända feminister Elfride Jelinek. Hon bor i Wien och fick nobelpriset i litteratur 2004.

Pianolärarinnan av Jelinek utspelar sig i Wien. Den innehåller många stadsskildrningar, men den obehagliga stämningen i boken gjorde att det inte var just Wien-känslan som tog överhanden.

Barnboken Flyg ollonborre, flyg av Christine Nöstlinger utspelar sig i Wien under andra världskriget och jag fick den av min mamma på någon födelsedag. Jag läste den aldrig, men senare skulle jag läsa den på tyska eftersom den ingick i kurslitteraturen på tyska A på Göteborgs universitet. Jag har tänkt på den boken och att jag nog borde recensera den här.

Jag har läst barnboken om Sissi som utspelar sig delvis i Wien. Hon, som var gift med Franz Joseph, är en kunglighet som fascinerar mig.

Erica Jongs klassiker Rädd att flyga börjar med att huvudpersonen Isadora Wing är på väg till en psykosanalyskonferens i Wien. Men ungefär där slutar alla kopplingar till Wien i den boken.

Jag har sett filmen Tredje mannen och även gått en guidad tur i Wien i filmens fotspår. Det var lite läskigt att klättra omkring i kloakerna, men faktiskt riktigt roligt. Det var faktiskt så att jag gjorde denna tur med min familj utan att jag hade sett filmen. Men min bror som är filmfreak hade givetvis filmen hemma så att jag kunde se den i efterhand.

Jag har såklart även sett Bara en natt med två tågluffare som träffas i Wien. Jag kände då staden lite för väl för att inte störa mig på att de hann med att åka kors och tvärs över hela stan på bara en natt, som vi alla vet går fortare än man anar när man är lite kär.

Jag borde definitivt har många fler böcker på temat Wien och nu är det jag som går ut och söker!

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Jelinek har jag kvar att upptäcka. Måste definitivt få tummen ur att göra det. Flyg Orronborre, flyg älskade jag däremot när jag var yngre och Rädd att flyga är verkligen en klassiker.

    1. Jag tror jag måste läsa om Flyg ollonborre. På svenska den här gången. Allas äger ju att den är så bra, men jag fastnade inte för den vilket kanske inte var så konstigt eftersom det var kurslitteratur och jag tvingades läsa på tyska.

  2. har inte tänkt på Wien

    1. Det är en fantastisk stad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.