I Norge och Sverige pågick vid förra sekelskiftet en debatt om sex och moral, den så kallade sedlighetsdebatten. Kända författare såsom Ibsen, Bjørnsson, Strindberg och Ottesen Jenssen hade alla åsikter i frågan. Constance Ring är ett inlägg i debatten och den handlar om en kvinna som sitter fast i ett dåligt äktenskap med en man som är otrogen. Hon kommer senare att upptäcka att flera män än han har kvinnor vid sidan om, något som hon inte kan acceptera.
Jag tyckte att boken kändes som en lång politisk pamflett, trots att det är en skönlitterär bok när nästan ingenting händer. Det är mycket skit och elände med äktenskapet och alla män är bedragare. Hade boken varit skriven i dag för att skildra hur det var förr, hade det blivit löjligt. Nu är det en gammal bok och Skram själv har upplevt skilsmässa och hur det påverkade kvinnors ställning, mer än mäns. Därför kan boken ses som ett klassisk historiskt verk som säger något om hur det var då. På det sättet var det en intressant bok. Som roman betraktat så var den seg och tråkig och som läsare fick jag inget som helst förtroende för huvudpersonen.
1 ping
[…] Holt: Blind gudinne Amalie Skram: Constance Ring Berit Ås: Härskarteknikerna Berit Ås/Ami Lönnrot: Förbannad är jag ganska ofta Torgborg […]