Röd – en underbar Disneyfilm för både stora och små

Turning Red

Röd, eller Turning red, är en hyfsat ny Disney-Pixar-film som vi såg hela familjen för några veckor sedan. Jag har förstått att filmen fått mycket kritik i USA, för att den tar upp tabubelagda ämnen som mens. Huvudpersonen är tonåring, men filmen funkar även för mindre barn om du inte är rädd för att din son ska få reda på att flickor blöder ibland.

Den trettonåriga flickan Ming Lee är hårt hållen hemma av sin kinesiska mamma och sin kanadensiska far (den sistnämnda visar tecken på att vilja släppa på tyglarna). De bor i Toronto. Hon vill göra uppror och gå på en konsert med sina tre vänner, något som hon absolut inte får. När hon blir arg en dag så förvandlas hon till en röd panda. Hon blir inte sig själv förrän hon lugnat ner sig. Detta är något alla kvinnor i hennes familj gått igenom, men till skillnad från blanda andra sin mamma, lyckas Min Lee tygla sin inre panda. Hon väljer att släppa ut den och uppträda som den för att få pengar till att gå på konsert.

Man kan tycka att filmtiteln är övertydlig angående mens-inslaget. Den heter Röd och mamman i filmen springer omkring med bindor så att Min Lee får skämmas. Annars är det inte mensen som står i centrum. Det handlar om att göra uppror mot sina föräldrar och att få möjlighet att gå sin egen väg. Ming Lee kommer fram till att det är betydligt roligare att dansa loss som en panda, än att gå på trista klarinettlektioner.

Barnen tyckte att det var mycket skämskudde i filmen, men de tyckte samtidigt mycket om den. Vi hade också bra diskussioner om kulturkrockar och föräldrars förväntningar på sina barn. Jag förstår verkligen inte kritiken om att killar inte skulle kunna se filmer där mens är ett tema, såklart för jag en en vettig människa, och kan meddela att min tioåriga son inte for illa av att se det. Jag tycker tvärt om att det är fantastiskt att en tonårstjej, tillhörande en minoritet, får spela huvudrollen och att tjejers utveckling får stå i centrum i en film. Tummen upp flera gånger om från mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.