Recension: Binshatwan, Najwa; Return Ticket; 2018

BanthologyNajwa Binshatwans novell Return Ticket finns med i antologin Banthology – stories from unwanted nations, en antologi med författare från de sju länder Donald Trump utfärdade ett reseförbud mot. Najwa Binshatwan kommer från Libyen och de andra representerade länderna är Somalia, Syrien, Jemen, Iran, Sudan och Irak. Binshatwan skriver på arabiska, som är månadens språk i november.

Return Ticket är en framtidsskildring i den fiktiva byn Schrödinger. Där kan man förflytta sig i tid och rum och ett par gånger i veckan kan man förflytta sig till USA. Schrödinger syftar på den österrikiska fysikern Erwin Schrödinger som bidrog till utvecklandet av kvantmekaniken. I den här recensionen beskrivs novellen lite som TV-serien Black Mirror, vilket jag tyckte var passande.

Sex amerikanska turister fastnar i Schrödinger och i USA blir man misstänksam mot att dessa inte kommer tillbaka och tror att Schrödinger manipulerar gränserna. I ramberättelsen finns en kvinna som vill till sin man och berättar för sitt barnbarn. När makarna tillslut träffas är han förbannad på att hon inte har sin hijab på sig.

Det var inte helt enkelt att hänga med i den här novellen. Jag är glad att jag hittade en recension som kunde reda ut ett och annat och vad jag har förstått så är tolkningen här att invånarna i den fiktiva byn Schrödinger inte alls är intresserade av att bo i USA och att detta är en direkt reaktion om Trumps reseförbud. Det var en spännande novell, trots allt, och jag kommer att läsa fler noveller ur samlingen (som jag köpt på Kindle för ett överkomligt pris).

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.