Recension: Wegerup, Jennifer & Johansson, Bettina; Sätt straffen, Charlotte!; 2015

Sätt straffen, Charlotte!Eftersom jag inte har något barn i lämplig ålder så faller det sig inte naturligt att jag skulle längta efter att få läsa Sätt straffen, Charlotte! av Jennifer Wegerup, med illustrationer av Bettina Johansson. Men så var det. Jag blev otroligt glad när jag äntligen fick boken i min hand och kunde läsa barnkapitelboken om fotbollsspelaren Charlotte Rohlins barndom. Fotboll och feminism i en fin blandning från Olika förlag. Kan det bli annat än en succé? Nej.

Det är en barnbok för de barn som kan läsa själva och nyss lärt sig läsa. Det är en enkel handling med enkel intrig och det handlar bara om fotboll. Lite vänskap och laganda, men annars bara om fotboll. Wegerup gör en bra mix av en tjej med järnvilja, samtidigt som det inte blir för elakt och slutar i mobbing mot mindre duktiga medspelare. Charlotte Rohlin är född 1980, men bokens Charlotte är barn idag med mobiltelefon och allt vad det innebär. En sådan förflyttning i tid tror jag var nödvändig för att få dagens unga att känna att det inte blir för mossigt.

Jag hade skyhöga förväntningar och de infriades. Så härligt tjejigt, men med fotboll i centrum. Bra att tjejer får en duktig fotbollsspelare att identifiera sig med och så bra att bokens Charlotte har en förlaga i verkligheten som faktiskt lever på sin idrott. En bok med en bra förebild och otroligt roligt med sportbok för tjejer. Dessutom måste jag tillägga att jag älskar Johanssons bilder. Blicken på omslaget är helt fantastisk! Jag hoppas att det blir en serie.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] Feministbiblioteket om Sätt straffen, Charlotte! (2014 08 27) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.