Recension: Waters, Sarah; Hyresgästerna; 2014

HyresgästernaSarah Waters har jag fått förmånen att träffa och hennes på svenska nyutkomna bok Hyresgästerna (Natur och kultur) har hon signerat åt mig. Eftersom Waters är född i Wales så är Hyresgästerna en del av EU-läsningen.

Hyresgästerna utspelar sig strax efter första världskriget i London. Frances bor med sin mamma i ett stort finns hus som de inte längre har råd med. För att kunna bo kvar tar de emot två hyresgäster. Först känns det lite konstigt, men efter ett tag blir Frances och Lilian vänner. Vi får veta att Frances är lesbisk och hon blir mer och mer dragen till Lilian. Det går över till förälskelse och till hennes stora förvåning så är känslorna besvarade.

Jag hade skyhöga förväntningar på den här boken och de infriades inte riktigt. När jag hörde Waters själv berätta om den kittlande kärlekshistorien mellan två kvinnor i mellankrigstidens London tyckte jag att det lät fantastiskt spännande. Men det var inte riktigt det. Jag fångades aldrig på allvar i historien och tyckte mest att boken var onödigt lång. Det tar en stor vändning ungefär efter halva boken och jag ska inte avslöja vad som händer. Jag kan avslöja så mycket att jag tyckte först att det var ganska förutsägbart och dumt, men sedan förstod jag att det var nödvändigt för bokens utveckling. På slutet blev det lite mer spännande, men helhetsintrycket är att det var en okej bok. Varken mer eller mindre.

Det jag gillade var miljöbeskrivningarna och tidsandan med Frances som suffragett. Det är en bok om kvinnor och deras begränsade livsrum och jag fångades av hur skvallret om kvinnor och mellan kvinnor kunde vara så otroligt förödande. Det var också en bok om lögner och moral och hur långt man är beredd att offra sig för någon annan. Huvudpersonerna slits mellan rätt och fel och önskan om att få ett eget bra liv samtidigt som det helst inte ska vara på bekostnad av någon annan.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Kulturkollo, Dark places

Autograf av Sarah Waters i Hyresgäterna

Mitt signerade ex av Hyresgästerna.

2 pingar

  1. […] Waters i mycket trevlig miljö. Jag drack skumpa och såg fram emot att läsa Waters senaste bok Hyresgästerna (som jag såklart fick […]

  2. […] Bloggat om boken har C R M Nilsson, Johannas deckarhörna, Dark Places, Kulturbloggen och Feministbiblioteket […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.