2014 har Rysslands president Vladimir Putin lagt under sig Krim med argumenten att knyta samman det ryska folket. 1940 användes samma argument när Sovjetunionen ockuperade Baltikum.
Imbi Paju är en estnisk författare och dokumentärfilmare och hon har skrivit en bok, Systrar kring Östersjön (Atlantis 2014), om tiden kring ockupationen av Estland 1940 utifrån de kvinnor som var medlemmar i ”Naiskodukaitse”, den kvinnliga delen av hemvärnet.
På båda sidor Finska viken var många kvinnor engagerade i Naiskodukaitse och dess finska motsvarighet, Lotta Svärd-rörelsen. Efter Vinterkriget kom finländska kvinnor över viken och vilade ut hos sina estniska kolleger. Dessvärre lagom till det sovjetiska maktövertagandet, så finländskorna fick skynda sig tillbaka till Finland. Deras estniska systrar deporterades till Sibirien där många av dem skulle dö.
Paju har träffat och pratat med flera hemvärnsaktiva i både Finland och Estland.
Många har varit med om fruktansvärda saker, som de efteråt inte kunnat prata med någon om. Visserligen slapp de finländska kvinnorna Sibirien, men 1944 förbjöds Lotta Svärd-rörelsen som en del i fredsavtalet med Sovjetunionen och stämplades som fascistisk. Men de kvinnor som engagerade sig hade sällan gjort det av politiska skäl utan av patriotiska.
Kvinnorna dömdes även ut som sexuellt lössläppta, vilket förstärktes i skönlitteraturen, exempelvis i Väinö Linnas bok Okänd soldat där de skildrade lottorna utmålades som horor.
Ett syfte med Pajus bok är att visa hur nära Estland och Finland stod varandra före andra världskriget och vad stormakterna, i synnerhet Sovjetunionen, gjorde mot det estniska folket.
Med tanke på att till och med en svensk utrikesminister så sent som i slutet av åttiotalet hävdade att Baltikum inte var ockuperat, känns det oerhört angeläget att den estniska 1900-talshistorien berättas igen och ur olika synvinklar.
Kopplingen till dagens politik gör boken mycket starkt och aktuell. Mot slutet av boken skriver Paju om Paul Goble, forskaren som kommit fram till att de hundra viktigaste dagarna i de baltiska staternas historia är dagarna från självständighetsförklaringen 1991 till Sovjetunionens upplösning samma år. På den tiden hann de återgå till de gamla konstitutionerna och återupprätta sina diplomatiska förbindelser. De blev inte medlemmar av OSS och klumpades inte av västvärlden ihop med resterna av Sovjet. Detta banade sedan vägen för ett EU-medlemskap, något som de andra före detta Sovjetrepublikerna inte är i närheten av.
Estland är precis som Finland ett av våra grannländer som vi har mycket gemensamt med. Men Estland är samtidigt ett land som har en helt annan närtidshistoria än vad vi har, en historia som fortfarande finns bakom järnridå. Det är dags att vi lär oss mer av den. Systrar från Östersjön hjälper oss en bit på traven.
Läs mer: Adlibris, Bokus, Magasinet Neo