Recension: Lövestam, Sara; Grejen med verb; 2014

Grejen med verb”I slutet av det här året kommer till exempel sextio miljoner av våra skattepengar att ha gått till riksdagsledamöter som inte hittat något nytt jobb, medan tusentals sjuka och olycksdrabbade människor helt utan fallskärm kommer att ha utförsäkrats.”

Meningen är inte bara ett politiskt uttalande och också ett exempel på verbformen futurum exaktum, det vill säga den form som säger oss att något kommer vara avslutat vid en punkt i framtiden.

Exemplet är hämtat från Sara Lövestams bok Grejen med verb. Kan man verkligen skriva en hel bok om en ordklass? Lövestam tycker det. Hon har varit intresserad av grammatik sedan hon lärde sig läsa. Själv kallar hon sin bok för grammatikporr, och det är just vad den är.

Grejen med verb är faktiskt inte det vi lärde oss i skolan, att det är något man gör. Det är bara en halvsanning. I stället bör verb definieras genom att de byter form från nutid till dåtid. Det gör inga andra ordklasser.

Lövestam ger oss en föreläsning med en stor portion humor i 150 sidor om verbets position, funktion och böjning. Boken avslutas med en sång om verbfraser (något som Lövestam anser vara helt onödigt vetande).

Det krävs ett nördintresse för grammatik samt en stor självdistans för att kunna skriva en bok som Grejen med verb och få den rolig.

Boken är dessutom full av politiska budskap (som det jag inledde med) och även om jag gissar att Lövestam och jag inte riktigt delar alla politiska visioner så måste jag erkänna att det var ganska roligt. Vi får också en lektion i transvett, att vi ska behandla en transtjej som en tjej och inte fråga om hennes könsorgan. Sedan går hon in på transvett i grammatiken, som är något helt annat och behövs när man har att göra med transitiva verb. Det är den här typen av humor som återkommer och förutom att det är småroligt så får det en att effektivt komma ihåg svåra begrepp.

En sak jag lärde mig är att vi i svenskan har bytt ut verbformen imperfekt mot preteritum. Detta hade gått mig förbi och jag kan bara tacka och buga för att Sverige följt de internationella spåren, vilket torde underlätta något för framtida språkinlärning.

Grejen med verb är en bok som handlar precis om just det den utger sig för att göra, verb. Verb i en svensk kontext och verb enligt svenska regler. Den innehåller inga stora jämförelser mellan olika språk och vi får inte hellenågon längre lektion i språkhistoria. Men i en tid då geek girls är mer inne än ute så passar boken alldeles utmärkt.

Det är en bok som låter oss totala språknördar grotta in oss i språket på en detaljnivå vi kanske inte gjort sedan vi gick i skolan. Förhoppningsvis kan den locka yngre personer och de som inte är lika intresserade att i alla fall bli mer intresserade än tidigare av grammatik. Nu undrar jag bara, när kommer Grejen med substantiv?

Läs mer: Adlibris, Bokus, Magasinet Neo, Litteraturmagazinet, Enligt O, Västmanländskan

1 ping

  1. […] och bloggat: Anybody’s place, Bokhyllan, Litteraturmagazinet, Beas bokhylla, Eva Swedenmark, Feministbiblioteket, Enligt O, Dagens bok, Barnboksbloggen, Västmanländskans […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.