Radvilavičiutė, Giedra; Hejsan; 2004

Litauen berättarMycket lite litauisk kvinnolitteratur är översatt till svenska. Bokförlaget Tranan, som ger ut böcker från hela världen, har gett ut en novellsamling av ett antal litauiska författare, Litauen berättar: Att avregistrera ett spöke. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Radvilavičiutė är född 1960 och tillhör därmed den yngre generationen författare i Litauen. Hennes novell Hejsan är kritik mot konsumtionssamhället och rådande normer. Där får vi möta kvinnan som inte har e-mail och inte vet hur man laddar en mobil. Samtidigt funderar hon över livet och stundande klassåterträff får henne att tänka på livet och hur det har blivit.

Novellen är rolig, rapp och med en allvarlig underton. Jag tyckte att det var spännande att läsa en novell från det nya Litauen för det är inte var dag jag gör det.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] 1993 Juknaitė, Vanda; Glaslandet; 1995 Kalinauskaitė, Danutė; Att avregistrera ett spöke; 2004 Radvilavičiutė, Giedra; Hejsan; 2004 Skablauskaitė, Jolita; Tiden läker; 1993 Vilimaitė, Bitė; Malhackad och Mjölkklubben; […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.