Nõu, Helga; Ode till en skjuten räv, 2006

Ode till en skjuten rävAv den estniska litteraturskatten finns det inte mycket översatt till svenska eller engelska. Helga Nõu är född i Estland 1944, men flydde med sina föräldrar till Sverige. I vuxen ålder återvände hon till hemlandet. Hon skriver på estniska. Avsaknaden av estnisk litteratur på svenska  gjorde att jag inte tvekade att läsa Ode till en skjuten räv, även om baksidestexten verkligen inte tilltalade mig. Övernaturliga inslag är nämligen inget för mig.

Hanna är född och uppvuxen i Sverige, men hennes föräldrar tillhörde samma generation som författaren, som flytt till Sverige under kriget. När Hannas mamma omkommer i Estoniakatastrofen bli Hanna föräldralös och lovar sig själv att aldrig åka över havet igen. Hennes forskning tar henne dock till Estland och hon träffar en estnisk man hon flyttar ihop med. I boken får vi följa den ofrivilligt barnlösa Hanna som söker sina rötter. På vägen träffar hon Jesus, en okänd flicka på en gård som inte längre finns och pratar med en inbrottstjuv i sin egen lägenhet som påstår sig vara expert på jungfrufödslar. Hur hänger allt detta ihop med Hannas förflutna och lyckas hon komma till ro? Och vilka är dessa skumma typer hon träffar på?

Det låter skumt och det är skumt, men mitt i allt övernaturligt som jag egentligen inte gillar, är boken både gripande och spännande. Jag kunde knappt lägga den ifrån mig. Jag är så glad att jag har utmanat mig själv att läsa böcker från Baltikum annars hade jag aldrig läst Ode till en skjuten räv.

UPPDATERAT

Helga Nõu är född och uppvuxen i Sverige, men resten stämmer.

Läs mer: Adlibris, Bokus, Bokhyllan.nu, Tranan

5 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

  1. Men det här kanske inte vore så dumt för mig, jag som vill vidga mina vyer lite (eftersom jag kan noll m estniska författare men älskar böcker med övernaturliga inslag). Såg att den fanns på adlibris, ska kolla biblioteket hemma. Tyvärr har förortsbibiliotek ganska begränsat utbud men de kanske kan ta hem den.

    1. Kul att du blev intresserad! Jag tycker definitivt att du ska läsa den! om du bor i Sthlm så är det enkelt att beställa hem boken. det kostar 10 kr att få den till förortsbibblan. Jag ska bara lämna tillbaka den 🙂

  2. Ah, då ska jag nog göra det redan idag, bra tips!

  3. Beställd!

    1. Gilla 🙂

  1. […] 1. Ode till en skjuten räv av Hela Nõu: Övernaturliga inslag? Nej tack, inte för mig! Men jag läste den här boken trots det, bara för att jag ville lära mig mer om estnisk litteratur. Den var jättebra! Rekommenderas. […]

  2. […] till Estland och Hur man dödar minnet; 2004 & 2005 Mihkelson, Ene; Sodomiten; 1996 Nõu, Helga; Ode till en skjuten räv, 2006 Toomet, Tiia; Sommar i fäderneslandet; 1997 Viiding, Elo; Dikter; […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.