Norén, Ola & Olu Lindgård, Karin; Saffa och Parmesan. Den hemliga u-båten; 2013

Saffa & Parmesan - Den hemliga u-båtenOlika förlag, vars motto är ut med stereotyper och in med möjligheter, har gett ut den här barnboken om flickan Saffa och marsvinet Parmesan som ibland bor hos farfar. Farfadern är lite av hippistuk är definitivt inte av samma generation som min egen far.

Saffa är uttråkad och farfar visar henne ner till källaren där det finns en hemlig u-båt. Saffa ger sig ut på havet med den för att leta efter farfaderns försvunna klackring. Hon och Parmesan råkar ut för alla möjliga äventyr, men de hittar ringen och kan med nöd och näppe ta sig tillbaka helskinnade hem till farfar.

Det är fullt av möjligheter i den här boken. En tjej som får vara hjälte, en hippifarfar, äventyr och inga stereotypa färger eller kläder. Jag undrar bara varför det alltid i normkritiska böcker måste ätas falafel, men jag antar att jag inte skulle reagera om de åts köttbullar för ofta. När jag reagerar och blir lite irriterad över att det är för politiskt korrekt, då ser jag det som en möjlighet att fundera över mina egna fördomar.

Läs mer: Adlibris, Bokus

2 kommentarer

  1. ”När jag reagerar och blir lite irriterad över att det är för politiskt korrekt, då ser jag det som en möjlighet att fundera över mina egna fördomar.”
    Bra inställning!
    Det stämmer att våra böcker är vegetariska. Det är de eftersom det vanliga är att barnböcker INTE är det. Om inte annat så av miljömässiga skäl måste vi minska vår köttkonsumtion som idag har groteska proportioner, att därför luckra upp den köttnorm som råder känns som ett självklart val. Alla manus vi fått så här långt innehåller kött om mat ska lagas, det är det slentrianmässiga valet för både författare och föräldrar i matvarubutiken. Om vi framstår som olidligt PK så är det ju för att det sticker ut. Vaddå, feminist OCH vegetarian – nä nu får ni väl ge er! 🙂

    Ps. Förlaget säger inte att vi inte får äta kött, jag gör själv det, bara att det inte måste vara självklart.

  2. Jag förstod nästan att ni hade det som policy och det är naturligtvis helt ok, för det spelar ju ingen roll vad man äter. Just falafel är väl det mest pk man kan tänka sig med tanke på den kulturella biten också 😀 Men min ryggmärgsreflex mot falafel kommer egentligen från en annan bok från ett annat förlag där de alltid hängde på falafelbarer för att markera avstånd mot kött. Det blev lite övertydligt.

    Men även om jag inte kanske håller med i att man bör ta avstånd från kött i barnböcker så tycker jag att det är bra att några böcker innehåller annan mat än spagetti och köttfärssås och köttbullar, för det finns annan mat. Tex falafel 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.