Nobelpristagaren Doris Lessing är död

Doris LessingIdag skriver samtliga stora tidningar att nobelpristagaren Doris Lessing är död. Enligt uppgift ska hon stilla ha somnat in i sitt hem. Doris Lessing blev 94 år.

Hon fick nobelpriset i litteratur 2007 med motiveringen ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”. På grund av vacklande hälsa kunde hon inte närvara på nobelfesten. Hon var vid tillfället 88 år och är därmed den äldsta som någonsin fått nobelpriset i litteratur.

Hon är en av mina stora favoriter och i våras när jag satte ihop den feministiska litteraturkanonen med bland andra Ebba Witt-Brattström, hade vi med hennes feministiska bibel Den femte sanningen. Jag älskade den och även hennes stora romansvit Våldets barn, som spänner över en kvinnas hela liv. Boken börjar i dåvarande Rhodesia och slutar i Storbritannien i ”framtiden” på 2000-talet. Enligt Göteborgs-Posten anser Witt-Brattström att verket Våldets barn är ett av Lessings främsta verk. Så här säger hon till GP:

-Det är en helt enastående serie som handlar om samma utveckling som hon själv har gjort, från uppväxten i Rhodesia till när hon kommer till England efter andra världskriget. Det handlar om uppväxt och uppvaknandet till en samhällsmedveten intellektuell kvinna.

För att hedra Lessings minne kommer jag att publicera en recension på hennes första bok Gräset sjunger, som jag läste för ett par år sedan, men aldrig har recenserat.

Läs också: Aftonbladet, DN, Expressen, SvD, Sydsvenskan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.