Nobelpristagare på 2000-talet

Jag har läst alla nobelpristagare på 2000-talet. På min blogg redogör jag för vad jag tycker om var och en av dem.

Av elva pristagare var tre kvinnor på 2000-talet, Elfride Jelinek, Doris Lessing och Herta Müller. Två av dem kallar sig feminister, Jelinek och Lessing.

Jag älskade Hjärtdjur av Herta Müller och det är inte helt omöjligt att jag hittar någon bok av henne som platsar i Feministbiblioteket, för jag kommer att läsa mer av henne. Jag kan rekommendera Hjärtdjur, den är poetiskt skriven och samtidigt som miljöerna är vackra så finns det hela tiden känslan av att vara förföljd. Den utspelar sig i Rumänien och huvudpersonen är skuggad av säkerhetspolisen. Nästa bok på tur är Jag hade helst inte velat träffa mig själv.

Doris Lessing är min stora favorit. Jag har läst och recenserat både Den femte sanningen och böckerna om Martha Quest. Hon har även skrivit böcker som inte helt är feministbiblioteksmaterial, men som är mycket bra. Hennes debutroman Gräset sjunger är ett psykologiskt drama om ett par på den sydrhodesiska landsbygden. Det femte barnet är en läskig historia om hur det är att få ett annorlunda barn som förstör familjen.

Elfride Jelinek är inte lika lättillgänglig som Lessing och jag har bara läst boken Pianolärarinnan.

Sedan har jag funderat länge på om Snö av Orhan Pamuk skulle platsa här. Den handlar om huvudduksproblematiken i Turkiet. Jag har dock inte kommit till något beslut där.

Jag har för avsikt att läsa alla nobelpristagare och tyvärr är det sparsamt med kvinnor, men det är så historien ser ut. Varje gång jag på min blogg redogör för lästa nobelpristagare så kommer jag här att göra en extra kvinnoanalys.

4 kommentarer

2 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Läs ”Älskarinnorna” av Jelinek, hon kan väl få en chans till? 🙂

  1. Om det är värt det, så absolut! Tack för tipset 🙂

   1. Är också en ganska tunn bok, och jag tror att den skulle platsa bra i ditt bibliotek!

    1. Ja, hon är ju feminist så det gör det säkert! Ska skriva upp den på min att-läsa-lista.

 1. […] och förra året hade jag klämt alla på 2000-talet (läs om det på min förra blogg och här). Då är det dags för 90-talet. Jag trodde i min enfald att det inte var så många kvar, men så […]

 2. […] Läs här min feministiska analys av årtusendets nobelpristagare. Share this:FacebookTwitterLike this:GillaBli först att gilla denna post. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.