Nobelpriset i litteratur: Grattis Jon Fosse!

Jon Fosse

Årets nobelpristagare i litteratur heter Jon Fosse. Han är en norsk författare som har varit med i spekulationerna om nobelpriset så länge jag kan minnas. Det måste kännas lite för norrmännen som Tomas Tranströmer gjorde för oss. Jag har inte läst Jon Fosse, även om jag tänkte göra det länge, inte minst för att han alltid varit en trolig nobelprisvinnare.

Jon Fosse är född 1959 i Haugesund på det norska Vestlandet. Haugesund ligger utanför Stavanger och han är uppvuxen nära Bergen. Det är i ett område där man ofta använder det nynorska skriftspråket. Jon Fosse skriver på nynorsk.

Vad ska jag läsa av Jon Fosse? Nu skulle jag helst vilja läsa honom på nynorsk, men med tanke på priserna på norska böcker blir det eventuellt en senare fråga. Jag började med att ladda ner Trilogin på Storytel, innan den försvinner därifrån. Men jag skulle helst vilja läsa något drama, speciellt då det var ganska många år sedan en dramatiker fick priset. Trilogin är tre kortromaner som belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2015. Jag har reserverat Hav – ett skodespel på biblioteket. Det var det enda drama på nynorsk som fanns till låns.

Rolig pristagare, även om jag får vänta ytterligare minst två år på att en kvinna kan prisas två år i rad. Min lilla käpphäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.