Nobelpriset i litteratur går till Mo Yan

En riktig lågoddsare tog hem priset i år och för tredje året i rad är pristagaren en man.  Jag trodde aldrig på Mo Yan eftersom han ledde på många vadslagningssajter och de som gör det brukar inte ta hem det. Men så var det i år och jag får nu se till att läsa denna får många okända kines.

Inte för att förringa Mo Yans författarskap, men jag vill ändå skicka en känga till akademien och säga att det finns faktiskt kvinnor. Det vet de väl i och för sig, men det finns fler än tolv på 111 år. Nuvarande akademi ska naturligtvis inte behöva kompensera för gamla synder, men det är ändå anmärkningsvärt att så få kvinnor får priset fast än vi har passerat år 2000. Men ju fler män som får det i rad, desto fler kvinnor förväntar jag mig någon gång få det i rad och vi börjar nu. Tre kvinnor i rad med start nästa år! Det finns i alla fall inte brist på kandidater.

Och nej, akademin ska inte ägna sig åt kvotering, de ska se till hela befolkningen. Jag skriver igen det jag skrev på Facebook och Twitter idag före pristagaren offentliggjorts: Kom ihåg att om pristagaren är en vit europeisk man har akademin går på kompetens. Om det exempelvis går till en afrikansk kvinna har de ägnat sig åt kvotering.

Jaja, jag ska inte vara sur. Jag ska ta och läsa Mo Yan, men det känns inte något jag är superspänd på. Faktiskt inte.

Johanna Ögren har också funderat i dessa banor. Liksom enligt O.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Klockrent citat från Facebook. Kompetens är ett lurigt begrepp.

  1. Ja, det flesta vet ju det men trots det kan jag höra annars vettiga människor stå och gasta om kompetens. På dem låter det som att det finns en kö till allt, poster, priser, jobb osv. Tänker man kön så är det någon som får gå före någon annan i kön. Så enfaldigt.

  • knyguziurkeG11 oktober, 2012 kl. 10:20
  • Svara

  Själv sitter jag och funderar på vad ”hallucinatorisk realism” betyder 🙂
  Jag faktiskt gissade rätt att det är han som ska få priset men önskade av hela mitt hjärta att höra M.Atwoods namn

  1. Att vara påtänd, men ändå med? 😉 Den dagen vi får höra Atwoods namn skriker jag: Äntligen!

  • knyguziurkeG11 oktober, 2012 kl. 10:22
  • Svara

  ”“hallucinatorisk skärpa” ska det vara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.