Nicholson, Joyce; What society does to girls; 1975 och 1980

What society does to girlsI min jakt på feminister från Oceanien stötte jag på Joyce Nicholson. Hon var aktiv i den feministiska rörelsen i Australien på 70-talet och skriver själv i What society does to girls att hon fick ett feministiskt uppvaknande när hon läste landsmaninnan Germanie Greers bok Den kvinnliga eunucken.

Boken är ganska kort, men har ett kärnfullt budskap. Den liknar andra böcker från samma tid. Den är skriven 1975, men reviderad 1980, så statistiken i boken är från 1980. Den som kan sina feministiska klassiker känner igen det; hemmafruar, svårt att göra karriär, hämmande könsroller och dubbelmoral (mycket av det män får göra får inte kvinnor göra).

Det som är det mest tragiska med den här boken är att Nicholson är australiensiska och har inte fått uppleva så stora förändringar på jämställdhetsområdet som har skett i exempelvis Norden och Storbritannien. I Australien är fortfarande hemmafruar vanligt och det är inte alls ovanligt att kvinnor som har hög utbildning slutar jobba när de gifter sig.

Läs hela boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.