Neiburga, Andra; Skjut på, gumman, skjut på!; 2004

Lettland berättarMycket lite lettisk kvinnolitteratur är översatt till svenska. Bokförlaget Tranan som ger ut böcker från hela världen har gett ut en novellsamling av ett antal lettiska författare, Lettland berättar: Människomuseet. Ett par av dem är skrivna av kvinnor och dessutom intressanta för Feministbiblioteket. Jag recenserar varje novell för sig.

Andra Neiburga är född 1957 och tillhör en generation författare som kallades ”de unga arga”. Novellen Skjut på, gumman, skjut på! handlar om en kvinna som är allt annat än tillfreds med livet. Hon vill ha en karl, men är mer intresserad av sex än att prata om meningen med livet. Samtidigt tar hon hand om sin morfar som inte kan förstå att Lettland är ett land i förändring.

Jag tyckte om den här novellen. Den var lite smårolig, men ändå lite sorglig. Det är en vardaglig berättelse som väl fångar in känslor av instängdhet och frustration.

Läs mer: Adlibris, Bokus

1 ping

  1. […] i Sibiriens snö; 2005 Krivade, Agnese; Dikter ur Barndom; 2007 Muktupāleva, Laima; Ormen; 2007 Neiburga, Andra; Skjut på, gumman, skjut på!; 2004 Ruka, Inta; People I know; 2012 Zālīte, Mārā; Dikter; 1988-2006 Žolude, Inga; Smutstvätten; […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.