Michalopoulou; Amanda; Snattarna; 2005

Grekland berättar: Fikonträdets sångJag har läst Grekland berättar: Fikonträdets sång från Tranan. Översättaren och redaktören Jan Henrik Swahn har gått in för att hitta kvinnliga författare och därför innehåller novellsamlingen många intressanta kvinnliga samtida författare. Jag recenserar novellerna en och en.

I novellen Snattarna av Amanda Michalopoulous får vi träffa på ett äkta tonårssvek. Huvudpersonen och hennes bästa vän snattar. En dag åker de fast och då svär sig kompisen fri och skyller helt ifrån sig. Efter det tar hon avstånd från vännen som får bära hela skammen.

Man kan verkligen känna smärtan när man läser detta. Det är en novell om svek, men också om klass. Den rika flickan kan komma undan för att hon har föräldrar med respektabla jobb och genom att ta avstånd från sin forna vän kan hon nästan bli hjälte på kuppen. Huvudpersonen som tror att ingen bryr sig om snatteri får bittert erfara motsatsen. Det är skrämmande, men förmodligen är liknande saker verklighet för många.

Läs mer: Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.