Marcus, Maria; Min egen rødstrømpe-abc; 2010

Min egen rødstrømpe-abcMaria Marcus är en dansk feministisk profil och hon var på sjuttiotalet aktiv i rödstrumpe-rörelsen. Det måste ses som en dansk motsvarighet till Grupp 8. Det var rödstrumporna som åkte på sommarläger på Femø, ett läger som Ebba Witt-Brattström berättat om i sin biografi och som hon kanske såg en aning för avslappnat och naket för hennes smak.

Boken om den danska feministiska rörelsen på sjuttiotalet, är en subjektiv berättelse i punktform. Precis som en abc-bok för barn är detta en bok som ger dig en inblick i kampen utifrån nyckelord, ganska många sådana. Aktioner som ledde till mer uppmärksamhet och praktiska saker såsom hiss i tunnelbanan och många berättelser kring politiska ställningstaganden.

Det var roligt att läsa den här boken som personalen på Politikens bokhandel i Köpenhamn stack till mig när jag frågade om dansk feministisk litteratur. De hade ingen aning och verkade aldrig ha fått frågan, men en av dem föreslog den här. Jag håller ju inte med om allt politiskt eftersom Maria Marcus är socialist, men roligast var nog hennes brinnande engagemang för fritt hasch. En mycket trevlig historielektion i min Norden-utmaning helt klart!

Läs mer: Adlibris

1 ping

  1. […] Brøgger: Tone Pia Juul: Radioteatern Maria Marcus: Min egen rødstrømpe-ABC Lise Nörgaard: Volmer Lise Nörgaard: Bara en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.