Månadens feminist: Yasmin Benoit

Yasmin Benoit

Kort fakta

  • Född 1996 i Reading, Storbritannien.
  • Asexuell och aromantisk aktivist.
  • Jobbar bland annat som underklädesmodell.

Yasmin Benoits feministiska gärning

Yasmin Benoit är född och uppvuxen en Reading i Storbritannien, men har även rötter i Jamaica, Trinidad och Barbados. Hon upptäckter redan vid nio års ålder att hon inte var intresserad, varken av sex eller av romantik, även om hon inte själv kunde sätta ord på det. När hon blev äldre trodde kompisarna att det hänt henne något eftersom hon inte delade deras entusiasm för killar.

När hon var 16 år började hon jobba som modell och hon har senare arbetat som underklädesmodell. Hon har fått höra åtskilliga gånger att hon inte ser ut som en asexuell person och det ledde till att hon startade hashtagen #ThisIsWhatAsexualLooksLike och uppmuntrade asexuella att använda den. Hon är själv asexuell, alltså kan en asexuell se ut som hon. Om sitt jobb som underklädesmodell, har hon sagt: I’m literally here to show off the clothes and make it look good. I’m not trying to sell myself, I’m trying to sell a product.

Yasmin kom ut som aromantisk asexuell, aroace, 2017. Hon beskriver sin aromantiska sexualitet såhär för brittiska daylimail: As someone who is aromantic, I don’t experience romantic attraction. I don’t ”fall in love” in a romantic sense. I don’t have romantic relationships. I don’t date anyone. I don’t have boyfriends or girlfriends, or any kind of romantic partner. Hon är också noga med att påpeka att hon både är aromantisk och asexuell och att dessa två läggningar inte behöva hänga ihop, något som hon fått erfara att många tror.

2019 var Yasmin värd för den första asexuella baren under Pride i Storbritannien. Hon sitter idag i styrelsen för Aven, Asexual Visibility and Education Network. Hon är också den första öppet asexuella person att pryda ett brittiskt tidningsomslag. Hon är idag även influencer och du kan följa henne på Instagram,

Yasmin Benoit och jag

Jag fick höra om Yasmin Benioit av Elin Westöö, när jag planerade att uppmärksamma aceweek. Det var spännande att läsa om en feminist och aktivist som är så tydligt feminin och också så tydligt inte gör det för någon annan än sin egen skull. Här finns ju verkligen beröringspunkter mellan heterosexuella kvinnor och asexuella diton. Vi behöver krossa fördomarna om att vi klär oss och sminkar oss bara för mäns skull!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.