Månadens feminist: Shirley Chisholm

Shirley Chisholm

Kort fakta

  • Född 1924 i Brooklyn, New York, död 2005 i Ormond Beach, Florida.
  • Valdes in som första svarta kvinna i representanthuset 1968.
  • Kandiderade till demokraternas presidentkandidat 1972.

Shirley Chisholms feministiska gärning

Shirleys föräldrar var invandrare från olika delar av Karibien och Chisholm föddes i New York 1924. När hon var fem år flyttade hon med sin familj till Barbados och återvände inte till New York förrän 1934, då hon var tio år. Dessa fem år i Karibien präglade henne så tillvida att hon hade en karakteristisk västindisk dialekt livet ut.

Tillbaka i Brooklyn gick hon på en bra integrerad skola och hon prisades för sin förmåga att debattera. Hon engagerade sig politiskt för svartas rättigheter och var aktivist genom hela skoltiden. Ett ämne som var på tapeten var svartas medverkan i andra världskriget. Hon hade med sig mycket av politisk medvetenhet från sitt hem. Sedan gifte hon sig med en jamaicansk invandrare och fick namnet Chisholm. De skilde sig 1977 och fick aldrig några barn.

Chishloms politiska karriär tog fart på 50-talet. Hon drev då en förskola och kom i kontakt med lokalpolitiken. 1965 valdes hon in i delstatsparlamentet i New York. Där satt hon frma till 1968 då hon kandiderade till den federala kongressen och kom in. Hon satt i representanthuset fram till 1983. När hon kom in var hon den första svarta kvinna som haft en plats i kongressen.

1972 var det presidentval i USA. Shirley Chisholm var helt orädd och trots att situationen för kvinnor och för svarta knappast var fördelaktig och hon var både svart och kvinna, ställde hon upp i valet av demokraternas presidentkandidat. Hon sa sig vara representant för folket och inte för svarta eller kvinnor. Hon ville ockås vara en seriös kandidat, och inte en symbol. Efter kampanjen sa hon att den största diskrimineringen hon stött på i kampanjen var som kvinna för ”män är män” (källa: Wikipedia). Hon fick inte det stöd hon behövda från demokraternas svarta män.

Chisholms stora supporters var National Organisation of Women. I New York kandiderade Betty Friedan och Gloria Steinem för att bli hennes delegater på demokraternas kongress. Båda misslyckades. Trots att hon fick den förlorande kandidaten Hubert Humphreys svarta delegater som en gest, fick hon bara ihop 152 delegater, jämfört med vinnande George McGoverns 1728. Flest delegater fick hon från Ohio, 23, där en knapp majoritet var vita.

Hon fortsatte att sitta i kongressen fram till 1983 och efter att hon lämnat fortsatte hon att undervisa, som hon gjort före sin politiska karriär. 1993 utsåg dåvarande president Bill Clinton henne till ambassadör för Jamaica. Nomineringen fick tyvärr dras tillbaka pga Chisholms sviktande hälsa. Hon bodde sina sista år i Florida och dog där 2005.

Shirley Chisholm och jag

Jag hade hört talas om Shirley Chisholm och hennes kampanj för att bli USA:s president förut. Jag tror att jag har läst om henne i någon av Rebelltjejer-böckerna. Det var roligt att i TV-serien Mrs America få ett sammanhang till de andra kända amerikanska feministerna såsom Betty Friedan och Gloria Steinem. Hon verkar ha varit en modig kvinna som gjort mycket för den feministiska rörelsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.