Månadens feminist: Adela Zamudio

Adela Zamudio

Kort fakta

  • Född 1854 och död 1928 i Cochabamba, Bolivia.
  • Anses vara Bolivias mest kända poet.
  • Startade den feministiska rörelsen i Bolivia.

Adela Zamudios feministiska gärning

Adela Zamudio anses vara en av Bolivias viktigaste litterära röster och hennes födelsedag, 11 november,  är idag Bolivias kvinnodag. Hon föddes 1854 i staden Cochabamba i Bolivia. Hennes föräldrar tillhörde överklassen och gav sin dotter möjlighet att utbilda sig.

Zamundio gav ut sin första dikt som 15-åring under pseudonym, men hon publicerade sin första diktsamling först 20 år efter det. Innan hon blev författare utbildade hon sig till lärare och blev rektor för ett gymnasium i hemstaden. Idag heter skolan Liceo Adela Zamudio.

Hon engagerade sig för kvinnors rätt till utbildning och riktade stor kritik mot kvinnors begränsade möjlighet till akademiska studier. Hon var också engagerad för att kyrkan skulle skiljas från staten och att kvinnor och män skulle kunna skilja sig. Detta gjorde att hon fick många konservativa personer efter sig och hon utsattes för hån och hot.

Dikten To be a man har översatts till engelska och det är en feministisk och ironiskt skriven dikt om hur kvinnor har det i det bolivianska samhället. Den börjar såhär:

She works so hard
to make up for the sloth
of her husband, and in the house
(Pardon my surprise.)
he’s so inept and pompous,
that of course he’s the boss
because he’s a man!

Läs hela dikten här.

Zamundio var även konstnär och målade. När hon jobbade som rektor startade hon även en måleriskola. Hon har också framgångsrikt samlat in pengar till välgörenhet. Hon dog i sin hemstad 73 år gammal av bronkit, som hon inte fått adekvat vård för eftersom hon inte haft tillräckligt med pengar.

Adela Zamudio och jag

När jag sökte efter bolivianska författare så hittade jag dikten To be a man. Jag älskade den från första stund och ville veta mer om kvinnan bakom. Det finns inte så mycket om henne när man googlar runt, men jag fick i alla fall ihop ovanstående text så att ni också kan få läsa om den här fantastiska kvinnan.

Verk av Adela Zamudio som jag läst och recenserat

Dikter 1887

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.