Lucka 3: Sara Videbeck-skulpturen i Lidköping

krans3Bakgrund

Sara Videbeck är huvudpersonen i Carl Jonas Love Almqvists roman Det går an från 1839. Den utspelar sig på olika färdmedel från Stockholm till Lidköping och är en tidig feministisk roman, skriven av en man som var mycket före i sin tid. Titeln syftar på slutrepliken i boken där de båda huvudpersonerna Sara och Albert kommer fram till att det går an att leva i olika lägenheter men samtidigt vara ett par. Anledningen till att Sara inte ville gifta sig var att hon då skulle förlora sin ekonomiska frihet.

Resmålet

I Lidköping finns det ett konstverk nere vid ån Lidan (”älva” på lokal dialekt) föreställande Sara Videbeck. Jag skulle tro att det är en hyllning till romanfiguren som är en fiktiv dotter från staden.

Ta dig dit

Väl i Lidköping går du längs med älva på gamlestadssidan så kommer du snart se henne tittandes ut över vattnet. Följer du vattnet på nyestadssidan så kommer du i höjd med musikskolan finna Sara Videbecksgatan.

Lidköping och jag

Jag är född och uppvuxen i Lidköping och bodde där i 19 år. Staden betyder såklart mycket för mig även om känslorna för den är lite blandade. Boken Det går an läste jag redan på gymnasiet. Är man ifrån en liten stad är man inte bortskämd med skildringar från sin stad. Därför är Det går an mer än en feministisk bok för mig. Julen 2011 hade Sara fått en virkad sjal och då fotade jag henne.

Sara Videbäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.