Kort fakta
Född 1908 i Paris, död 1986 i Paris
Gav ut hennes mest kända verk Det andra könet 1949
Levde tillsammans med filosofen Jean-Paul Sartre
Simone de Beauvoirs feministiska gärning
Den sista feministen i den här julkalendern är den allra största. Få är det förmodligen som inte håller med om det.
Simone de Beauvoir växte upp i en borgerlig och religiös familj. De arbetade hårt för att stanna i borgarklassen efter att ha förlorat sin förmögenhet. I tonåren fick Simone en religiös kris och hon blev ateist, något som hon förblev resten av livet. Hennes filosofi gick mycket ut på att sätta sig upp mot borgarklassen och religionen.
Hon började studera filosofi på universitetet i Paris och det var så hon träffade sin blivande livskamrat Jean-Paul Sartre. 1929 blev de ett par. Han ville gifta sig men henne först, men hon trodde inte på äktenskapet, men de förblev ett par hela livet. Hon tog examen i filosofi och matematik och efter universitetet började hon undervisa i matematik.
de Beauvoir var existentialist och 1944 skrev hon sin första essä på det temat. Ett år tidigare kom hon ut med sin första roman, She came to stay, som handlar om hennes förhållande till Sartre.
1949 kom Det andra könet som väl måste få kallas tidernas mest betydelsefulla feministiska verk. Där myntar hon begreppet: Man föds inte till kvinna, man blir det. I boken beskriver hon hur kvinnan genom historien har setts som det andra könet i förhållande till mannen, som är norm. Hon vill göra upp med kvinnoförtrycket så att kvinnor kan befrias från sina könsroller. Verket anses som startskottet för den andra vågens feminism. Den vågen kännetecknas av frigörelse från äktenskapet och könsrollen som binder kvinnor i hemmet samt den sexuella revolutionen.
Simone de Beauvoir och jag
Såklart stod Det andra könet högst upp på att-läsa-listen när jag drog igång projektet som senare detta fram till den här bloggen. Det var först 2004 som jag satte tänderna i den och trots att den bitvis är rolig så är den rätt så mastig och bitvis ganska trist. Läs mitt omdöme genom länken nedan. Det är en tidig recension och i Feministbibliotekets begynnelse var mina recensioner mest omdömen. Jag har börjat förnya recensioner på gamla klassiker och när jag skriver detta påminns jag om att jag borde förnya just den. Jag har en biografi över henne i bokhyllan, som är skriven av Deirdre Bair. Jag hittade den på Myrorna för flera år sedan och jag får se när jag tar mig tid till den. Sommaren 2010 var jag i Paris och besökte hennes grav på Montparnasse-kyrkogråden där hon ligger tillsammans med Sartre. Det var ett stort ögonblick i mitt feministiska liv.
Bok av Simone de Beauvoir som jag läst och recenserat
1 ping
[…] svensk eller nordisk författare. Självklart finns det för en feminist uppenbara författare som Simone de Beauvoir och Virginia Woolf, men det finns också nya förmågor som jag precis upptäckt som Marie Ndiyae […]