Då har vi kommit fram till ett av mina absoluta favoritpar i litteraturhistorien – Vilhelm Mobergs Karl-Oskar och Kristina. Jag läste Utvandrarserien som 14-åring och var helt fast. Då läste jag mest kärleksromaner så det som var mest spännande för mig då var den vackra historien om Karl-Oskar och Kristina.
Historien är välkänd för de flesta. Karl-Oskar och Kristina är bondparet från Småland som emigrerar till USA i mitten av 1800-talet efter att deras älskade dotter dött till följd av svält, för att få ett bättre liv. Kärleken mellan makarna är stark och ömsesidig. Även om Kristina aldrig finner sig till ro i USA, utan ständigt längtar hem, så har hon ett stabilt äktenskap med en man som aldrig sviker henne.
Det finns många fina sekvenser mellan makarna och det är tydligt att inte bara Karl-Oskar, utan även Kristina, njuter av deras samliv. Faktum är att det är det som dödar Kristina. En till graviditet skulle bli hennes död och det är inte Karl-Oskar, utan hon, som tillslut inte klarade av avhållsamheten. Kristina dog i barnsäng något år senare.