Lucka 19: Sonya Hartnett

Sonya Harnett

Foto: Cato Lein

Krans 19Det har sagts att om någon barn- och ungdomsförfattare ska få nobelpriset i litteratur, så är det Sonya Hartnett från Australien. Hon har belönats med ALMA-priset 2008. ALMA-priset har upprättats till Astrid Lindgrens minne och ges en en barn- eller ungdomsboksförfattare varje år.

Motiveringen till ALMA-priset löd: Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla. Jag tror inte att jag är ensam om att tycka att detta även skulle kunna gälla för någon som får nobelpriset.

Ska en barn- och ungdomsförfattare kunna få nobelpriset i litteratur eller är ALMA-priset ett pris som borde innebära slutet för sådana diskussioner? Jag vet inte vad jag tycker i den här frågan, men eftersom barnlitteratur är så oerhört brett så är frågan inte heller helt enkel. Sonya Hartnett skriver böcker i genren unga vuxna och gränsen mellan det och vuxenlitteratur kan ibland kännas ganska hårfin. Jag sitter inte inne med en stark åsikt i den här frågan, men diskutera gärna!

Jag har läst Torsdagsbarn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.