Lucka 15: Esi och Ali i Förändringar

Changes - A love story

Lucka 15 är en bok jag tror inte så många har hört talas om, än mindre läst. Ama Ata Aidoo är Ghanas stora författare och Förändringar kom 1991. 2002 gav Tranan ut den på svenska och det är jag mycket tacksam för. Det är en kärlekshistoria mellan Esi och Ali, men det är också Esis kärlek till friheten som står i centrum.

Efter en våldtäkt kastar Esi ut sin man, trots att alla i hennes omgivning tycker att han är en fantastisk man. Hon träffar Ali och inleder ett passionerat förhållande. Han vill ta henne till sin andra hustru och trots att Esi är en självständig kvinna går hon med på det. Hon tycker att arrangemanget är perfekt, då hon får den frihet som hon vill ha och behöver. Det är bara det att hon även förväntas vara trogen, vilket hon inte alls var beredd på.

Förändringar är en mycket fin och välskriven roman om kvinnors villkor i Ghana och hur traditioner och konventioner låser in dem i äktenskap de inte alltid vill stanna i. Även om Esi väljer sitt eget arrangemang, ställer äktenskapet krav på henne, som hon inte känner sig bekväm i. Hon kan ha en karriär eftersom hon inte är första hustru, men hon vill ju också ha kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.