Lucka 15: Amrita Pritam

Amrita Pritam

I år skulle den indiska författarinnan Amrita Pritam fyllt 100 år, men hon dog när hon var 36 år. Hon fick dock inte leva så länge, hon blev 85 år. Pritam anses vara den första kvinnliga framträdande författaren på språket punjabi. Hon var oerhört produktiv och har skrivit många romaner, pjäser och diktsamlingar under sitt liv. Hon var en feministisk författare som ofta skrev om kvinnor.

Varför har ingen indisk författare fått nobelpriset i litteratur på 106 år? Rabindranath Tagore fick nobelpriset 1913 och sedan dess har det inte varit några indier som fått priset. I den indiska tidningen The Print uttalar sig några journalister på tidningen om varför. Yashasvi Pathak tror att det är för att man i Indien inte är tillräckligt stolta själva över sina kulturskatter. Hon ger gärna skulden till en eurocentriska Svenska Akademien, men tycker att både Indien och resten av Asien borde steppa upp och se till att åtminstone deras egna medborgare känner till kulturskatterna.

Oavsett vem som bär skulden så är det nog inte enbart de inhemska journalisterna som tycker att Amrita Pritam skulle varit värd ett nobelpris i litteratur. Hon har fått många andra priser för sitt författarskap, men hon är inte översatt till så många språk. Hon är till exempel inte tillgänglig på svenska alls. I Indien och Pakistan är hon fortfarande omåttligt populär och med tanke på hur många människor som bor där borde nog akademien ha tittat närmare på henne.

Att läsa

The skeleton 1950

Life and times 1989

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.