Kort fakta
Född 1959 i Lökken, Danmark
FN:s goodwillambassadör för kvinnofrågor
Slog igenom med Thereses tillstånd i Danmark 1992 och i Sverige 2000
Hanne-Vibeke Holst feministiska gärning
Hanne -Vibeke Holst växte upp i Danmark på 60-talet i ett traditionellt danskt hem. Könsrollerna var fasta och hon började tidigt fundera över orättvisor i hemmet. Hon beskriver sin uppväxt och familjens umgänge i boken Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna från 1999. Där kan man läsa om hur högtidsfirandena oftast ledde till att mostern fick migrän, något som var oerhört pinsamt i släkten. Senare i livet skulle Holst förstå att migränen berodde på att mostern hade så fruktansvärt mycket att stå i och var helt ensam med bestyren. Vad som däremot inte var pinsamt i släkten, utan tvärt om togs som självklart, var att en morbror vägrade äta annat än omelett.
Holst är journalist till yrket och hennes första litterära succé var trilogin om journalisten Therese Skårup. Har man läst hennes självbiografi först så kan man känna igen ett och annat i böckerna om Therese. De går ut på att en kvinna bör stå på egna ben och inte ta att hennes man alltid kommer i första hand.
Hennes andra stora succé var med trilogin om dansk politik i tre fristående delar. Till den första, Kronprinsessan, har hon hämtat inspiration från Mona Sahlin-affären. Del två, Kungamordet, handlar om hustrumisshandel och den sista, Drottningoffret, handlar om en kvinna och politiker som kämpar mot en dödlig sjukdom.
Hon har skrivit en pjäs om Anna Politkovskaja liv, Moskva 7 oktober, som har spelats på Stadsteatern i Stockholm. Hon har också skrivit TV-manus till sina böcker i den politiska trologin (för svensk TV), men också till den danska TV-serien Polisen på Samsö.
Hanne-Vibeke Holst och jag
När jag läste Thereses tillstånd visste jag att jag hade hittat en favoritförfattare. Efter det har jag läst fler av hennes böcker och de flesta har jag gillat mycket. Dock var jag lite besviken på Drottningoffret, som avslutade den politiska trologin.
Böcker av Hanne-Vibeke Holst som jag läst och recenserat
Min mosters migrän eller hur jag blev kvinna 1999
2 pingar
[…] funderade på att skriva om Sofi Oksanen eller Hanne-Vibeke Holst, men jag har ju redan skrivit om dem och när jag fick se frågan tänkte jag att jag skulle ta […]
[…] Hanne-Vibeke Holst […]