Lucka 10: Doris Lessing

Kort fakta

Född 1919 i Persien (nuvarande Iran)
Debuterade som romanförfattare med Gräset sjunger 1950
Fick nobelpriset i litteratur 2007

Doris Lessings feministiska gärning

Idag är det Nobeldagen och vad passar då bättre än att dagens feminist är en nobelpristagare? Doris Lessing min favoritnobelpristagare och jag har läst och älskar flera av hennes böcker.

Lessning flyttade till Sydrhodesia (nuvarande Zimbabwe) 1925. Det var då en brittisk koloni. Om livet i Rhodesia berättar hon om i flera av sina romaner. I den gedigna romansviten om Martha Quest (Martha på svenska) berättar hon om en kvinnas liv i kolonin och senare i England från före första världskriget till idag (ja, till och med in i framtiden).

Lessning har inte studerat vid något universitet utan är så kallad autodidakt. Hon flyttade tidigt hemifrån och bosatte sig i Sailsbury (nuvarande Harare) där hon arbetade som telefonist. Hon gifte sig med Frank Wisdom när hon bara var nitton år och fick två söner. Hon lämnade familjen 1943 för att engagera sig i en kommunistisk grupp. Därigenom träffade hon Gottfried Lessing som hon gifte sig med och fick en son. Äktenskapet sprack efter några år och 1949 flyttade hon med sin yngste som till England.

Hon har skrivit många böcker och täckt in flera olika genrer. Den sista boken i Martha-serien Staden med fyra portar slutar med en framtidsskildring och därmed snuddar hon vid Science Fiction-genren och i rymdeposet Shikasta kan man säga att hon tar steget fullt ut.

Efter hennes bok Den femte sanningen (1962), en bok som blivit känd som en feministisk bibel, figurerade hon i diskussionerna kring Nobelpriset. Det sägs att hon aldrig fick det för att hon även var SF-författare. 2007 fick hon det trots allt och till Svenska Dagbladet säger hon såhär efter hon fått reda på att hon var årets nobelpristagare 2007:

– Oj, jag har varit påtänkt i 30 år, det här kanske inte kommer som en jättestor överraskning. Det finns viktigare saker att bli upphetsad över nu. Jag har vunnit vartenda jävla europeiska litterära pris det går att vinna och nu detta, ja det är fantastiskt, säger hon med en humoristisk axelryckning. Jag ska snart fylla 88 år.

Doris Lessing och jag

Som jag skrev i inledningen är hon en författare som jag kom att älska efter att jag började läsa henne på hösten 2007. Efter det har jag läst flera böcker, men alla kanske inte platsar här i Feministbiblioteket (men det gör dem absolut inte mindre läsvärda!).

Böcker av Doris Lessing som jag läst och recenserat

Våldets barn-serien, Martha (1952), Bra gift (1954), En fläkt av stormen (1958), Instängd (1965), Staden med fyra portar (1969) 1952-69

Den femte sanningen 1962

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.