Lucka 1: Romeo och Julia

Romeo och Julia av Ford Madox Brown 1870

Årets julkalender börjar med det kanske mest klassiska kärleksparen av dem alla Rome och Julia är William Shakespeares mest kända verk och pjäsen skrevs på 1500-talet. Exakt vilket år den gavs ut, verkar vara omtvistat, men Wikipedia skriver den kvalificerade gissningen 1597.

Ni kan förstås handlingen, två unga personer i Verona förälskar sig i varandra, men eftersom familjerna ligger i fejd så är det helt omöjligt att låta dem gifta sig. Julia tar gift för att vara skendöd oich undkomma att bli dödad, men Romeo tror att hon är död på riktigt och tar sitt liv. När Julia vaknar upp och ser sin älskade död, tar hon också sitt liv. Det är en fruktansvärt tragisk berättelse, visserligen från en annan tid, men för många i världen fortfarande något som skulle kunna vara verkligt.

Den Romeo och Julia-händelsen i verkliga livet som bitit sig fast hos mig, var det älskande paret Admira Ismić och  Boško Brkić i Sarajevo som sköts ihjäl i 1993. Hon var bosnisk muslim och han bosnisk serb och ett liv tillsammans i det krigshärjade landet var omöjligt. De dödades av en krypskytt. Deras öde har blivit en dokumentär, Romeo och Julia i Sarajevo.

Admira Ismić och  Boško Brkić grav i Sarajvo

Admira Ismić och  Boško Brkić grav i Sarajevo.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.