Lucka 1: Astrid Lindgren

Astrid Lindgren

Krans 1Det är få personer som aldrig fått nobelpriset i litteratur som nämns så ofta borde får det som Astrid Lindgren. Hon skulle definitivt vara folkets nobelpristagare om folket hade fått bestämma. Men nu får folket inte det och det tycker jag ändå är rimlig. Nobelpriset ska inte vara en popularitetstävling.

Det sägs att hon aldrig fick det för att akademien inte var intresserade av barnböcker. Om de skulle ge priset till en barnboksförfattare så skulle de behöva vara inlästa på flera andra barnboksförfattare och det skulle de enligt Kerstin Ekman inte varit intresserade av. Arthur Lundkvist ska också har varit strängt emot det. Men Astrid Lindgren levde elva år till efter Lundqvists bortgång, så det är nog inte enda förklaringen.

Man kan ju fundera på hur läget hade varit om Astrid Lindgren levt i dag . Bob Dylan lyckades ju få det, så varför inte Astrid Lindgren? På senare år verkar akademien varit mer intresserade av att sticka ut lite så det är kanske inte hade varit helt otänkbart. Eller vad tror du?

Mina Astrid Lindgrenfavoriter är Saltkråkan, Ronja och Madicken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.