Luciatraditioner måste ses över!

Igår var det min mans födelsedag och jag softade på dagen med min mammagrupp, därför kommer detta inlägg en dag sent.

De senaste åren har det uppkommit en diskussion kring Lucia om killar ockås kan få vara med om att tävla om den titeln. Senast i raden Är Loke Båthake i Lund som startat ett upprop på skolan för att killar också ska kunna få bli Lucia. Jenny Sonesson har skrivit en mycket bra artikel om detta på Newsmill igår. Jag tycker att det är konstigt att skolor håller fast vid traditioner som utesluter ett kön från något. På min högstadieskola fick inte killarna ens vara med i tåget som stjärngossar. Sådant är såklart helt vansinnigt.

Men en sak glöms bort i diskussionen och det är att flickor tvingas ställa upp i skönhetstävlingar. På min högstadieskola (Fredriksdalsskolan i Lidköping) kunde du inte komma undan det alls. I varje klass i årskurs nio röstade klassen fram sin Lucia-kandidat. Alla kandidater hängdes sedan upp i korridoren och klasslistorna fungerade som röstlängd. Den vackraste ska få det mest ärofyllda uppdraget.

Ungefär där brukar folk invända att det är en popularitetstävling och inte en skönhetstävling och även om jag kan invända mot det så spelar det ju ingen roll. Skulle det legitimera en omröstning? Såklart inte. Skönhet eller popularitet, inget av det ska man rösta fram på en skola!

Nu när man faktiskt diskuterar sjuka skönhetsideal, unga tjejers dåliga självförtroende och trånga könsroller så ska man inte uppmuntra allt detta med skönhetstävlingar i skolans regi. Det blir inte bättre av att släppa in killarna i denna karusell heller. Man kan göra som man gör på de flesta lågstadieskolor, och som man gjorde på min mellanstadieskola när jag blev Lucia – lotta.

UPPDATERAT

Ida Thulin skriver mycket bra om detta i Sundsvalls Tidning. Jag håller inte med henne om att det inre är så viktigt att man tar bort valet, men hon tar upp många andra saker som också är stora problem i skolan kring popularitet: allahjärtansdag-rosor, välja lag på jympan och välja partner till grupparbetet.

1 ping

  1. […] eftersom den där blir en icke – fråga. Snarare handlar det om nutida tjafs kring synen på barn och vuxna, genus och popularitet i […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.