Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack stöder inte längre anpassad CSS. Läs WordPress.org-dokumentationen för att lära dig hur du tillämpar anpassade stilar på din webbplats: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 595 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-includes/functions.php:6078) in /customers/3/5/e/feministbiblioteket.se/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 603 Lindex och deras barnkläder - Feministbiblioteket

Lindex och deras barnkläder

Min son är så liten nu att det fortfarande finns en drös kläder att få tag på som jag anser könsneutrala. Han har i skrivandets stund på sig en rosa och vinrödrandig body och ett par svarta byxor med rosa hjärtan på, båda från Lindex. Inga puffärmar eller andra krusiduller och det funkar finnas på både pojkar och flickor.

Jag har hört från andra föräldrar att det blir värre när de blir äldre och det kan man också se i affärerna. Jag trodde dock inte att det var så illa. Se på bloggen Hej Sonja om ni vill bli lika förfärade som jag.

Jag gick på Sonjas uppmaning och skrev ett mejl:

Hej Lindex,

Jag såg med förfäran att ni säljer en flicktröja med texten ”Talking
with a pretty girl for an hour feels lika a minute. That’s classy and
fabulous.” Jag undrar hur ni tänkte när ni tog in den i ert sortiment.
Unga tjejer lider ofta av utseendehets och fler och fler barn tänker
någon gång att de måste banta. När man bara är ett barn finns det
fortfarande en chans att man inte tänker i termen om att vara vacker,
men er tröja för sexåringar gör ju att de måste börja fundera.Nu
undrar jag hur ni tänker när ni spär på denna utseendehets genom att
påpeka att vackra flickor är lite bättre.

Jag har själv en liten pojke och brukar köpa barnkläder hos er, men
jag kommer inte att fortsätta med det om jag hittar mer kläder av den
sorten jag ovan beskrivit.

Mvh Hanna Lager
www.feministbiblioteket.se

PS. Jag kommer att publicera mejlkonversationen på min blogg. DS

Gör det du också:  customerservice-se@lindex.com

22 kommentarer

3 pingar

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Bra brev! Hoppas att dom svarar!

  1. Jag kommer att publicera svaret och meddelar när det kommer!

 2. Åherregud. Jag som annars tyckt att Lindex är långt från värst.

  1. Jag har alltid tyckt att HM är snäppet värre, men kanske är det så att allt bli värre överlag.

  • mammanmu27 november, 2011 kl. 02:17
  • Svara

  Hur kan ”Han har i skrivandets stund på sig en rosa och vinrödrandig body och ett par svarta byxor med rosa hjärtan på”
  Vara könsneutralt? Det är ju så flickigt det kan bli

  1. Tycker inte jag. Rosa är en färg. Punkt. Han är jättesöt i det.

    • mammamu27 november, 2011 kl. 09:39
    • Svara

    vad är då inte könsneutrala kläder?
    Är du en sådan som mer än gärna klär ut din pojke i rosa bara för att nu ska vi visa att pojkar gillar rosa mentaliteten?

    Det där är inte könsneutralt för fem öre. Visst får du tycka det, men ingen annan gör det.

   1. I mina kretsar är det ingen som höjer på ögonbrynen för färgen rosa. Däremot skulle jag inte klä min pojke i volanger och spets. En färg är däremot bara en färg. Och jag klär honom i rosa för att det är min och hans fars älsklingsfärg. Han har dock även blå kläder, och lila och gröna och röda och bruna.

    • mammamu28 november, 2011 kl. 08:54
    • Svara

    må så vara men det är fortfarande så icke könsneutralt det kan bli. Dels hjälper det inte att det är hjärtan på.

    Könsneutrala kläder är kläder utan blått och rosa. En luvtröja som är grön tex det är könsneutralt. Skulle den tröjan vara rosa med hjärtan på skulle den vara flickig och inte könsneutral.

    Att han gillar rosa är inget fel. Däremot kan jag hoppa upp och sätta mig något på att han gillar rosa för att mamman har ett finger med i spelet.

   2. Jag jobbar aktivt med att alla färger ska vara könsneutrala. Färger är färger och har absolut inget med kön att göra. Bland mina vänner och bekanta har många pojkar rosa och det är absolut inget konstigt med det. Mao har vi lyckats till viss del. Jag blir oerhört sorgsen när jag inser att det finns kretsar där båda könen inte kan ha samma färger. Tycker du att det är lika hemskt att sätta på en flicka ljusblått? Är det lika könsstereotypt?

    Min son är tre månader, så han har ingen som helst vilja själv när det kommer till kläder.

    • mammamu28 november, 2011 kl. 10:18
    • Svara

    Nej men det är inte samma sak heller.
    Jag bara påpekar att rosa kläder med hjärtan på är så långt ifrån könsneutralt det bara kan komma.

    Sen att det aktivt arbetas för att färger ska vara könsneutrala borde vara under all kritik det med. Inte för att jag har något emot det, men att någon bli upprörd nog att vilja ändra på det.

   3. Vaddå inte samma sak? Varför är ljusblått inte samma sak som rosa? Och bara för att DU tycker att hjärtan är tjejigt behöver ju inte jag tycka det.

    Vad är det som är så hemskt med att låta alla barn få tillgång till alla färger? Jag tycker att du har hemsk syn på barn när du vill begränsa dem på det sättet genom att påstå att rosa hjärtan bara är för tjejer!

    • mamamam30 november, 2011 kl. 07:49
    • Svara

    Varför ljusblått inte är samma som rosa, ja vi sitter här du och jag, borde väl bara bevis nog eller. Du skriver om det på det sättet, också bevis nog. Låta dom få tillgång till alla färger är en sak, att klä dom i rosa för sakens skull är en annan.
    Det har inget med vad du tycker, detta är inte könsneutralt.

    Att rosa hjärtan är till för tjejer är ju en självklarthet, det är ju så feminint det bara kan bli. Vad du istället ska göra är att inte ha några hjärtan alls, inte på någon, inte din pojke eller flicka om du har en sådan. På så sätt skapas det inte några könsbestämmelser kring hjärtan, och då utvecklas det på ett bättre sätt. Att klä sin pojke i hjärtan är fel då det inte hör till normen, att ändra normen är ok men inte genom att ”bekämpa” det genom att klä barn i raka motsatsen till deras könstillhörigheter. Du bekämpar normen genom att ta bort det feminina från flickor, inte påtvinga det feminina pojkarna, det är en jäkla skillnad och kommer skada din pojke om du fortsätter göra det när han är äldre och förstår mera.

   4. Du verkar tro att det här med hjärtan och färger är något av naturen givet. Det är ju du och jag och alla andra som sätter normen. Normer som är dåliga är till för att brytas. Och självklart kommer min son inte att skadas för att han när han är två månader har ett par svarta byxor med rosa hjärtan på.

    Jag fattar inte vad du menar med att ”vi sitter här du och jag” och det är bevis nog för att ljusblått och rosa inte är samma sak.

    Det är fel att inte sätta på sin flicka rosa för att man vill få bort det tjejliga. man kan inte diskvalificera en hel färg bara för att flickor ofta föredrar den. Det bästa är att låta både flickor och pojkar få ha rosa. Avdramatisera färgens innebörd. Varför är det så farligt för små pojkar att ha rosa, när det är helt ok för vuxna män?

 3. Varför är det så viktigt att de är just könsneutrala? Kan man inte bara göra det neutralt genom att blanda lite typiskt killmode med tjejmode?
  Men ärligt ska jag säga att jag är förvånad då jag inte riktigt känner till att vissa färger är för killar och andra för tjejer..?
  Min man har tex en hel del rosa skjortor eller lila för den delen.
  Samtidigt har jag nog mest svarta kläder som väl inte är direkt tjejigt eller?
  Vissa människor klär i vissa färger, don efter person, det är som jag ser det inte könsbetingat.
  Hur ska du göra sen när dina barn blir vuxna nog att själva bestämma vad de vill ha på sig?
  Det där blir nog inget problem alls. Jag har aldrig upplevt det så åtminstone

  1. Det är ju så vi gör. Vi vill inte att vårt barn ska klä sig ensidigt i något som andra uppfattar killigt eller tjejigt. När han blir äldre kommer han självklart att bestämma själv vad han ska ha på sig, inom vissa ramar förstås. Så länge vi föräldrar betalar och köper kläderna kommer vi inte att tillåta allt. Så är det ju för alla. Hans pappa har rosa ibland så tycker han att han är en bra förebild så fortsätter han kanske att ha rosa.

 4. Bra initiativ, väldigt underlig text att sätta på en tröja! Vad tänkte de?

  1. Det undrar jag också!

  • Maria29 november, 2011 kl. 06:11
  • Svara

  Du fick tydligen deras standardsvar. (Se kommentarerna en bit ner hos ”Hej Sonja”, verkar vara samma formulering). Då kan de ju lika gärna skita i att skicka ett svar.

  Angående färger så har ju betydelse och innebörd hos olika färger förändrats en del över tid. Tänk Jungfru Maria, vad har hon för färg på sig, allt som oftast? Jo blå, eftersom det var himlens färg, oskuldsfull och ren. Rött representerade däremot kraft, eld, styrka etc.

  Min granne, 3,5 år har ofta en rosa klänning med glitter på somrarna. Det är en pojke, alltså. Han är så tjusig och nöjd med den.

  Jag har svårt för volanger och spets även på min dotter, tycker att det helt enkelt är fult. men ffa är jag emot alla kläder som inte går att leka ordentligt i!

  1. Det var ju inte så svårt att räkna ut att det var ett standardsvar. Lite dåligt att skicka ut det när man har ett specifikt klagomål.

   Jag tycker också att det är helt absurt med dessa färger, för precis som du säger så varierar det över tid. Kul med en kille som vågar 😉 Jag gillar inte heller spets och volanger, vilket kön det än är.

  • tvillingmamma (dotter och son)30 maj, 2012 kl. 11:09
  • Svara

  Vi ska skapa könsneutralt genom att ta bort det feminina från flickorna föreslår mammamu! Så taskigt! Små pojkar gillar också rosa och glitter, iallafall tills de får lära sig genom andra barn att det inte är ok. Som i sin tur har lärt sig av sina föräldrar….

  1. Håller med! Mer trosa till pojkarna! Min son har nästan bara blått och grönt nu eftersom det rosa är mindre, mer flickigt och puffärmar. Varför inte ha glitter och rosa i t-shirtmodell? Jag skulle köpa direkt!

 1. […] Se mitt mejl till dem här. […]

 2. […] Så länge barnen är under ett år så är det lite bättre än så. Både Kappahl och Lindex (som jag egentligen inte vill göra reklam för) har bodys i alla färger med det stående erbjudandet köp 3 betala för 2 […]

 3. […] Jag har klagat på Lindex förut. Och en gång till. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.