Linda Skugge är fortfarande min idol!

Jag läser om Fittstim-gänget idag i DN på nätet. Linda Skugge säger att hon inte ångrar något förutom att hon gick ut med att hon röstade ”blått”. Som alla vet är vi på den här sidan inga riktiga feminister. Nu är många av mina vänner feminister och jag vet att liberaler också kan stå på barrikaderna, men jag känner ändå lite igen mig. Det finns dem som blivit chockade när de fått höra att hon som driver den här bloggen är liberal och till och med dem som blivit skeptiska. Nu hör det lyckligtvis inte till vanligheterna, men det har hänt.

Skugge avsade sig feminist-stämpeln för ett antal år sedan och nu säger hon att hon bara var trött på att vara den ”fula feministflatan” och gjorde upp med ordet. Idag är hon mer feminist än någonsin och jag är glad över att hon erkänner det.

Hennes budskap till alla tjejer är fantastiskt: Se om ditt hus, annars kommer du att bli bitter när du fattar att alla andra gjorde det.

Linda Skugge har inte slutat vara min idol.

20 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Jag älskar också Skugge! En bra röst för oss kvinnor när vi växte upp och jag älskar hennes attityd till ungdomar och jobb idag.

  1. Det samma! Hon har betytt mycket för mig och min feministiska utveckling.

 2. TACK för de raderna från Skugge, så bra!!!

  1. Tack 🙂

 3. Ja det är tråkigt det där, ojämställdhet drabbar ju oss alla, oavsett partifärg.
  Bra blogg! 🙂

  1. Tack! Jo, jag tycker att det är viktigt att det finns feminister i alla partier. I alla fall så länge alla är likhetsfeminister och inte sådana som kämpar för mer olikhet mellan könen.

  • jonte29 oktober, 2012 kl. 08:18
  • Svara

  Det kan ju ha att göra med att majoriteten av dagens svenska feminism drivs av den extremt antiliberala ståndpunkten att utfall går före lika rättigheter och fria val.

  1. Det är ni antifeminister som hävdar att så är fallet. Och vad jag än säger kommer du att säga att jag har samma antiliberala hållning. Och som alla andra gånger så har du inte fattat. Here we go again…

  • Jonte30 oktober, 2012 kl. 08:32
  • Svara

  Jag citerar från den egen blogg:

  ”Så länge omvärldens krav och förväntningar avgörs av vårt kön är det orimligt att prata om fria val, vare sig det gäller att acceptera eller avstå från styrelseplatser, föräldradagar eller högstatusjobb.”

  http://feministbiblioteket.wordpress.com/2011/11/21/banyard-kat-the-equality-illusion-2010-2/

  Om du tycker att det är orimligt att prata om att vuxna människor är kapabla nog att välja själva och gå sin egen väg trots omvärldens förväntningar så är det lika orimligt att du kallar dig sjäv för liberal. Vi liberaler tror att vuxna människor faktiskt är kapabla att fatta egna självständiga val efter eget huvud, trots omvärldens förväntningar. Och en annan sak, om man väljer att tillmötesgå omvärldens förväntningar pga av att man tex vill vara andra människor till lags så är det faktiskt också ett fritt val.

  En kvinna kanske tycker det är jobbigt att raka benen, men väljer att göra det ändå för att hon vill attrahera män. Det är faktiskt fortfarande ett fritt val hon gör. Precis som det är ett fritt val för mig att hänga i gymmet för att bygga muskler. Jag gör det också mycket pga av kvinnors förväntningar på mig som man.

  1. Nej, vi liberaler anser inte att alla människor alltid fattar rationella beslut. Vi anser inte heller att alla människors val är absoluta och inte kan ifrågasättas. Men helt allvarligt. Vi har diskuterat detta ett par hundra gånger och om du inte har fattat nu så varför ska jag fortsätta att försöka få dig att förstå?

    • Jonte31 oktober, 2012 kl. 12:14
    • Svara

    Ett tips till dig skriv om alla dina blogginlägg där vi diskuterat detta och ersätt ”kön” med ”klass”, ”kvinnor” med ”arbetarklass” och ”män” med ”överklass” och din blogg skulle få vänsterpartiets extremfalang att jubla av glädje.

   1. Och? Tycker du att kassörskor som ger rånare pengar har ett val att inte göra det? Tycker du att den som blir mobbad för sina glasögon har ett reellt val att välja att bära glasögon? Tycker du att man som förälder kan välja vilka kläder man vill till sina barn om alla andra talar om för barnet att de är könskodade med fel kön?

  • jonte31 oktober, 2012 kl. 06:15
  • Svara

  Och?

  Du tycker inte att det är lite konstigt att någon som kallar sig liberal kör med marxistisk retorik?

  Arbetarklassungdomar väljer mer sällan än barn till akademiker att välja plugga vidare på högskolan. Det måste väl rättas till eftersom det knappast är fria val som är orsaken eller hur? Vad ska vi göra åt dom förtryckande strukturerna som gör att det är så? Ska vi kvotera in arbetarklassungdomar? Ska vi höja lönen på deras yrken som ju har låg status pga alla dessa strukturer? Ska vi ha klasspedagoger på förskolorna som ska få arbetarklassbarn att vilja bli akademiker och medelklassbarn att bli murare?

  Varför begränsar du bara det där tänket till kön och inte klass? Vänsterfeminister är åtminstone konsekventa.

  • jonte31 oktober, 2012 kl. 06:21
  • Svara

  ”Tycker du att kassörskor som ger rånare pengar har ett val att inte göra det? Tycker du att den som blir mobbad för sina glasögon har ett reellt val att välja att bära glasögon? ”

  Oj vilka halmgubbar! Vem har försvarat rån och mobbning? Brist på verkliga argument?

  Förresten så har jag en fråga som kanske är lite provocerande, jag fick höra från en feminist för ett tag sen att jag förtrycker kvinnor genom att gå mer efter utseendet än karriär/utbildning när det gäller partnerval. Hon är knappast ensam om att tycka så eftersom Naomi Wolf var inne på samma spår med sin bok ”The Beauty Myth”. Jag har alltså inte ens rätt att själv välja vem jag ligga med eller bli tillsammans med. Håller du med?

 4. Ok två inlägg från din sina med grova missförstånd.

  1. Jag kör inte med marxistisk argumentation.
  2. Ja vi ska göra något åt att arbetarklassungar inte vill bli akademiker. Det är att ha en riktigt jäkla bra skola och riktade insatser till sk problemområden. Vad är klasspedagoger? Gör dig inte löjlig!
  3. Kön är viktigare än klass. Jag är liberal, kan vara därför jag tycker så.
  4. Halmgubbar på dig själv. Du sa att du tyckte att alla val en vuxen gör alltid måste respekteras och ses som helt fritt. En som har en pistol riktad mot sig har inte ett helt fritt val. En mobbad inte heller. En kvinna som får fniss bakom ryggen på gymmet för att hon har orakade ben har heller inget reellt val. Det var det jag ville säga med det.
  5. Du gör som du vill såklart och jag tycker inte att du förtrycker kvinnor, men du är en ytlig typ som jag är glad att jag aldrig träffat i ett raggningssammanhang. Jag känner inte igen att Wolf skulle ha menat att män som går på utseendet är förtryckare. Den boken handklar om skönhetsindustrin och vad det gör mot kvinnor.

  • jonte1 november, 2012 kl. 06:53
  • Svara

  1. Om man byter ut kön mot klass så är det klassisk marxistisk retorik du kör med.
  2. Tja eftersom vi behöver genuspedagoger för att minska könsskillnader i yrkesval borde väl vi i konsekvensens namn ha motsvarande pedagoger för att motverka klasskillnader i yrkesval?
  3. Ojdå, du tycker så för att du är liberal? Jag ska tala om en sak för dig. Liberaler tycker att alla människor har samma värde och inte att vita medelklasskvinnor är bättre än arbetarklassmän. Tror du på fullaste allvar att vita medelklasskvinnor som dig själv är den mest diskriminerade gruppen i samhället och att manliga sopåkare är mer priviligierade än du?. Du bryr dig om medelklasskvinnor inte för att du är liberal utan för att du själv tillhör den gruppen. Kanske är det därför att du bara skriver om karriärskvinnor och styrelseposter. Ren egoism med andra ord.
  4. Newsflash, rån och pistolhot är redan olagligt i Sverige. Mobbning och trakasserier har vi också lagar emot. Men jag misstänker att det är något annat som stör dig. Det finns faktiskt konsekvenser man måste acceptera när man gör vissa val, om du som kvinna väljer att låta bli att raka benen så får du faktiskt acceptera att att dom flesta män kommer att tycka att du är mindre attraktiv, menar du att det faktumet gör att valet inte är fritt? Ska du tvinga män att tycka att kvinnor med håriga ben är lika attraktiva som kvinnor utan? Det är tyvärr bara att acceptera. Val har konsekvenser.
  5. Skönhetsindustrin… Visst är kapitalismen hemsk? Som sagt, du resonerar marxistiskt. Kapitalismen är ondskefull och styr människors liv, det är tydligen inte människor som styr marknaden. Skönhetsindustrin är kapitalism, kvinnor har ett intresse att göra sig vackra och kapitalismen profiterar naturligtvis på det. Är det fel? Och jo, Naomi Wolf menar bla att fula kvinnor diskrimineras vid sex, kärlek och vid partnerval. Som att kärlek och sex vore någon jävla rättighet. Skönhetsindustrin tjänar mer på kvinnor pga det enkla faktum att män mer än kvinnor går efter utseende vid partnerval. Den logiska konsekvensen blir därför att kvinnor bryr sig mer om sitt eget utseende. Menar du att detta gör att kvinnor inte har ett fritt val? Det är ett fritt val att som kvinna inte bry sig om sitt utseende, men då ska man inte kräva att män ska bli kära i en. Såna konsekvenser är det bara att acceptera, för män har precis som alla andra människor rätt till egna preferenser när det handlar om vad vi tänder på.

  1. 1. Nej.
   2. Nej.
   3. Nej, jag skriver inte om styrelsekvinnor särskilt ofta.
   4. Newsflash! De flesta kvinnor rakar inte benen för männens skull, utan för sin egen. Jobbigt va? Jag pratar fortfarande inte om lagligt vs olagligt. jag pratar om att alla val inte är reella. Det kan ligga något olagligt hot bakeom, elkler så gör det inte det. FYI så fattar män också beslut under press ibland. Exempelvis när de väljer karriären före sina barn. Många män har i efterhand vittnat om att de hade gjort andra val om normen hade varit en annan. Men misstänk på di bara, du hittar ju på allt annat som jag tycker så varsågod.
   5. Skit i Skönhetsmyten, jag tyckte inte att det var en bra bok så jag tänker inte gå in och försvara den. Men du yrar i nattmössan när du påstår att fler män än kvinnor går mer på utseendet. Det har du inga som helst belägg för och om du följer dina egna anhängare, antifeministerna, så kommer du att få höra många ”kvinnor är så ytliga buhuhuhuhu”. Skönhetshetsen ligger betydligt djupare än att män kräver det. Jag tror tex att kraven från kvinnor är betydligt hårdare än från män. Jag har nog aldrig träffat en kille som bryr sig om ifall hans tjej är rakad under armarna eller på benen. Jag har träffat betydligt fler kvinnor som ser ner på andra kvinnor som inte håller sig till normen.

    • Jonte9 november, 2012 kl. 05:20
    • Svara

    ”Jag anställer bara kvinnor. Jag föredrar kvinnliga artister, skådisar och författare…
    Jag tycker bättre om kvinnor än om män. Jag tycker att kvinnor är bättre än män.”
    http://www.newsmill.se/artikel/2012/11/07/f-rl-t-mig-f-r-att-jag-tog-avst-nd-fr-n-feminismen

    Så skriver alltså din idol på Newsmill, det är bra att ni är ärliga ibland. 🙂

    1. Jag håller inte ned henne om detta men jag gillar henne ändå. Set finns många jag gillar som jag inte delar åsikter med.

    • Jonte9 november, 2012 kl. 07:51
    • Svara

    Själv brukar jag sluta gilla personer när dom öppet uttrycker rasistiska eller sexistiska åsikter och erkänner att dom diskriminerar.

    Men för all del, fortsätt fangirla du

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.