Leffler, Anne Charlotte; Skådespelerskan; 1883

SkådespelerskanAnne Charlotte Leffler har skrivit mycket om kvinnor situation och skildrat det i noveller, dramer och romaner. Hon har också berört tabubelagda ämnen som erotik och kvinnor. Hennes familj uppmuntrade henne att skriva, men när hon gifte sig med en man som inte gjorde det fick hon skriva i smyg. Skådespelerskan är hennes första drama och den skrevs i hemlighet. Den blev en succé och spelades mer än vad pjäser brukade göra på Dramaten vid den här tiden.

Skådespelerskan är en pjäs som utspelar sig i överklassmiljö. Ester Larsson är skådespelerskan som skrämmer sin fästman Helges borgerliga familj med sin blotta uppenbarelse. Hon är van vid att spela på sin sexualitet och i den borgerliga familjen så är det något kvinnor aldrig gör. De misstänkliggör henne och försöker intala Helge att hennes avsikter inte är ärliga. När Helge får reda på att hon inte tänker ge upp sin skådespelarkarriär bestämmer han sig för att bryta med henne. Han ändrar sig i sista sekund, men Ester lämnar honom ändå.

Det är underbart att läsa gamla feministiska verk från 1800-talet och till på köpet skrivna av kvinnor. Rosenlarv förlag ska ha en stor eloge för sina nyutgivningar av gamla verk. Jag tyckte om Skådespelerskan och skulle gärna gå på den om den sattes upp igen.

Läs mer: Rosenlarv, Adlibris, Bokus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.