I bokcirkeln Läsa jorden runt har vi på senaste träffen diskuterat två böcker. Den primära boken var Fallet Meursault av Kamel Daoud från Algeriet, utgiven på Tranan. För att förstå den måste man ha läsa Albert Camus Främlingen, vilket alla som deltog hade gjort. Främlingen handlar om en dödsdömd fransman, Meursault, som skjutit ihjäl en arab i Algeriet. Fallet Meursault handlar om den döda mannens bror, som är arg och bitter långt efteråt.
Kolonialismen
Det uppenbara temat i böckerna är kolonialism och synen på det folk som bor i kolonin. Det är helt uppenbart att Meursault inte bryr sig om mannen han har mördat. För honom är han en arab, varken mer eller mindre. I Fallet Meursault får vi följa en man som först tvingas se sin bror reduceras till att vara just arab, men senare ska få se att det spelar roll vem som styr och vem som vinner krig.
Rätt och fel
Vad som är rätt och fel bestäms av dem som har makten, det blir alldeles tydligt i jämförelse av de båda böckerna. Det som bara är en arab i ena boken blir bara en fransman i den andra. Böckerna följer varandra väl, vilket gör det ännu mer tydligt.
Bra idé
Vi var alla överens om att idén med en uppföljare var spännande och bra, men att det kanske inte riktigt höll hela vägen. Det var svårt att få sympati för huvudpersonen i Fallet Meursault och bitterheten gjorde att många av oss hade svårt att ta till oss boken. Som helhet var det ett spännande projekt, men njutfull läsning var det bara Främlingen som levde upp till. (En kommentar från en deltagare som jag skriver under på: ”Det märktes vem som var nobelpristagare och vem som inte var det”)
Nästa bok
Vi reser till Balkan nästa gång och alla har fått i hemläxa att tipsa om bra böcker från den regionen. Jag och Carina vill läsa från EU, men det är inget måste 🙂